Στην Ειδομένη η γυναίκα – σύμβολο στον πόλεμο κατά του ISIS

684677-to.jpg

03-04-2016 18:00

Συνομίλησε με συμπατριώτες της που βρίσκονται στην Ειδομένη και άλλους πρόσφυγες και συναντήθηκε με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων

Την Ειδομένη επισκέφθηκε, την Κυριακή (03/04), η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS, η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, η οποία πριν από μερικές ημέρες είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η 21χρονη, Νάντια Μουράτ, είχε πέσει τον Αύγουστο του 2014 θύμα απαγωγής από τον ISIS και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης αιχμαλωσίας της υπέστη επανειλημμένα σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τους τζιχαντιστές έως ότου κατάφερε να δραπετεύσει και να φτάσει στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, συνομίλησε με συμπατριώτες της που βρίσκονται στην Ειδομένη και άλλους πρόσφυγες και συναντήθηκε με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ είχε και επαφές με πρόσφυγες που έχουν αποκλείσει από χθες την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω τηλεφώνου, η νεαρή Γεζίντι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά και είπε πως αυτό που συμβαίνει αποτελεί «ανθρωπιστική κρίση».

Ανέφερε πως στις επαφές που είχε με τους πρόσφυγες, εισέπραξε απογοήτευση και σχεδόν όλοι της έλεγαν πως περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα. Η ίδια, ωστόσο, τούς είπε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και ότι είναι προς το συμφέρον τους να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Η Νάντια Μουράντ επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς των προσφύγων στα κέντρα και πως θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...