Προσφυγικό – Δήλωση-σοκ Κυρίτση: Περιμένουμε βία από τους απελπισμένους πρόσφυγες

684661-kyritsis1.jpg

03-04-2016 15:46

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι». Με αυτήν ακριβώς τη δήλωση που φιλοξενείται στον βρετανικό Observer, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης περιγράφει το κλίμα που επικρατεί στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων, λίγες ώρες πριν την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες απελάσεις «παράτυπων μεταναστών» στα τουρκικά παράλια.

«Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.

Οι απελπισμένοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα ζητήματα που αφορούν την προσφυγική κρίση και προειδοποιούν ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Χίο μπορεί να είναι απλά μια μικρή ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν μόλις το σύνολο των προσφύγων συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι απελάσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια των τριών ημερών από Δευτέρα 4 Απριλίου έως Τετάρτη 6 Απριλίου, από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο τουρκικό λιμάνι του Δικελί και θα αφορά σε συνολικά 750 άτομα. Η πρώτη ομάδα μεταναστών που δεν πληρούν κριτήρια προσωρινής παραμονής είναι προγραμματισμένο να επαναπροωθηθεί στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν ήδη ναυλωθεί από την Frontex μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων…

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...