Προσφυγικό: Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της συμφωνίας

684536-prosfygiko.jpg

03-04-2016 8:50

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες απελάσεις «παράτυπων μεταναστών» στα τουρκικά παράλια, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και στους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες παραμένει οριακή.

Οι απελπισμένοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα ζητήματα που αφορούν την προσφυγική κρίση και προειδοποιούν ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Χίο μπορεί να είναι απλά μια μικρή ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν μόλις το σύνολο των προσφύγων συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή της συμφωνίας.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει στον Observer ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.

Οι απελάσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια των τριών ημερών από Δευτέρα 4 Απριλίου έως Τετάρτη 6 Απριλίου, από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο τουρκικό λιμάνι του Δικελί και θα αφορά σε συνολικά 750 άτομα. Η πρώτη ομάδα μεταναστών που δεν πληρούν κριτήρια προσωρινής παραμονής είναι προγραμματισμένο να επαναπροωθηθεί στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, έχουν ήδη ναυλωθεί από την Frontex μέσω ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών δύο πλοία τουρκικών συμφερόντων…

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.grΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...