«Φλερτ» και συμμαχίες σε εποχές μεγάλης πολιτικής ρευστότητας

684340-vouli12.jpg

03-04-2016 7:18

Με δεδομένη πλέον την ρευστότητα που επικρατεί στο επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, η αλλαγή των συσχετισμών στο επίπεδο της πολιτικής μοιάζει πλέον ως φυσικό επακόλουθο της προβληματικής κατάστασης που δημιούργησαν τα Μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα στήριξαν και τα εφάρμοσαν.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Τρία μεγάλα μέτωπα βρίσκονται υπό καθεστώς αλλαγής και νέων ζυμώσεων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα: η Κεντροαριστερά, με τα κόμματα που την απαρτίζουν να βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, η Κεντροδεξιά που αποκτά έναν αμιγώς νεοφιλελεύθερο προφίλ μετά την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το μέτωπο της λεγόμενης λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς, η οποία κινείται σαφώς δεξιότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ανασυγκρότηση των δύο αυτών πολιτικών χώρων έρχεται και ως απότοκο του πολυκερματισμού του κοινοβουλευτικού συστήματος, το οποίο βιώνει εδώ και καιρό στιγμές αντίστοιχες με εκείνες της γειτονικής Ιταλίας, αφού, σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ο αριθμός των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού δεν θα είναι μικρός.

Σε αυτό το σημείο, όμως, αναδεικνύεται ένα μείζον πρόβλημα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι μικρές ψηφίδες του πολιτικού «μωσαϊκού»: το εάν και κατά πόσον μπορούν να εκπροσωπήσουν τη βούληση των πολιτών και με ποιο τρόπο θα ξεπεράσουν τις «αγκυλώσεις» αλλά και την «ξύλινη γλώσσα» του παρελθόντος, δύο σημαντικές παθογένειες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Κεντροαριστερά

Υπό το πρίσμα αυτό, στο «στρατόπεδο» της Κεντροαριστεράς επικρατεί αναβρασμός, ιδίως μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από κοινού τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) Φώφη Γεννηματά όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης για τη συγκρότηση μιας «Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου», με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και πολύ σοβαρά προβλήματα της χώρας.

Ο Στ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή (01/04/2016) ανέφερε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση τον προθάλαμο για τη συγχώνευση του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, μέσω της κίνησης αυτής, άφησε να διαφανεί ότι προτίμησε να «παγώσει» την επαφή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μετατοπιστεί προς αριστερότερα μονοπάτια.

«Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται για να ενωθεί με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρει να επιστρέψουμε σε σχήματα του παρελθόντος. Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι να δούμε πόσος κόσμος στην κοινωνία αναζητά κάτι μεγάλο, έξω από εμάς και έξω από τα υπάρχοντα σχήματα», επανέλαβε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Εγώ θέλω να αποδειχτεί ότι αυτή η συζήτηση για το νέο και το μεγάλο συγκινεί ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Το ότι συγκινεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή τους βουλευτές του Ποταμιού καλό είναι, αλλά δεν είναι επαρκής λόγος για να γίνει κάτι μεγάλο».

«Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του Ελληνικού Λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί», σημείωσε από την πλευρά της η Φ. Γεννηματά.

Σε αυτή την ομάδα έρχονται να προστεθούν και άλλα πρόσωπα, «απόκληροι» σοσιαλιστές και κεντροαριστεροί, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα, ο ίδιος, ως επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, έσπευσε να αποδεχθεί με ιδιαίτερη θέρμη την επιστολή του Στ. Θεοδωράκη, με την οποία τον προσκαλούσε στο διάλογο για την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...