Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στους σταθμούς των Προσφύγων

341577-1df7d266355a6fc01264816faf538a0f_l.jpg

22-03-2016 17:14

Φοιτητές και μέλη της επιστημονικής ομάδας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», πραγματοποίησαν από 11 έως και 16 Μαρτίου, οδοιπορικό ανά την νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών.

Το υγειονομικό κλιμάκιο που συμμετείχε στην αποστολή επιβιβάστηκε σε πλοίο στον Πειραιά με προορισμό την Καβάλα. Οι ιατροί και νοσηλευτές προσέφεραν υπηρεσίες εντός του πλοίου σε πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται με αυτόν τον τρόπο βόρεια.

Υγειονομικές υπηρεσίες εντός των πλοίων προσφέρονται στον εν λόγω πληθυσμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε σταθερή βάση με πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, τα στελέχη των οποίων συνεπικούρησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ιατρικού συλλόγου Χανιών.

Από την Καβάλα η αποστολή μετέβη και προσέφερε υπηρεσίες στο κέντρο υποδοχής Διαβατών και στη συνέχεια στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης. Ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι της επιστροφής στον Πειραιά υπήρξε η Χίος όπου ομοίως η ομάδα παρείχε υγειονομική υποστήριξη στη δομή φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο νησί υπό την ευθύνη των Γιατρών του Κόσμου.

Πέραν του προφανούς ανθρωπιστικού χαρακτήρα της αποστολής αυτής σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας εκτός της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους ευπαθείς αυτούς πληθυσμούς είναι και η καταγραφή αναγκών καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών βάσει της τεχνογνωσίας που διαθέτει λαμβάνει μέρος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Το 3ο Εντατικό Σεμινάριο “Ιατρική στο Δρόμο – Ιατρική Ελαχίστων Πόρων”

Εξάλλου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής Ιατρική Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον αν. Καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ διοργανώνει το 3ο Εντατικό Σεμινάριο “Ιατρική στο Δρόμο- Ιατρική Ελαχίστων Πόρων”, 1 και 2 Απριλίου στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης Επιστημών Υγείας, Δήλου 1 και Μικράς Ασίας.

Η άσκηση της «Ιατρικής του Δρόμου» αφορά στην περίθαλψη εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες, αν και χαρακτηρίζονται από υψηλή τρωτότητα απέναντι στην νόσο, λόγω των συνθηκών διαβίωσης, αποκλείονται ακόμα και από στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

Το σεμινάριο στοχεύει στην εκπαίδευση σε βασικές κλινικές δεξιότητες κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας στις ευπαθείς αυτές κοινωνικές ομάδες όπως άστεγοι, μετανάστες και πρόσφυγες που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών, άποροι, ανασφάλιστοι, Ρομά. Παράλληλα οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τις τεχνικές σωστής προσέγγισης των επωφελουμένων οι οποίες εναρμονίζονται με το σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι εργασίες του σεμιναρίου απευθύνονται σε υγειονομικούς και σε επιστήμονες και άλλων κλάδων και που προσφέρουν στο πεδίο και στελεχώνουν εθελοντικά πρωτοβουλίες κοινωνικών ιατρείων ή άλλα σχετικά προγράμματα.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, ιατροί, κοινωνικοί επιστήμονες, και εκπρόσωποι από οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Για πληροφορίες, πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής επισκεφθείτε τον σύνδεσμο http://crisis.med.uoa.gr/.ΠΗΓΗ : Onmed.gr