Με τους χειρότερους οιωνούς η επιχειρηματικότητα – «Έκρηξη» 78,08% των λουκέτων

682434-xuvfvziv9je.jpg

27-03-2016 7:12

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει στη ρητορική της… ανάπτυξης η εικόνα της αγοράς όμως άλλα δείχνει! 

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς δεν έχουν πάψει «ούτε ένα λεπτό» να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο όπως αποτυπώνεται στην πραγματικότητα σε… ώτα μη ακουόντων. 

Κάθε μέρα από την αρχή της κρίσης γινόμαστε μάρτυρες της ερήμωσης εμπορικών δρόμων ή συνοικιακών επιχειρήσεων που κατεβάζουν ρολά. 

Απογοητευτική εικόνα και τα άδεια καταστήματα είτε από εμπόρευμα, είτε από… πελάτες.

Τη σαθρή εικόνα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) που δείχνουν «έκρηξη» 78,08% των λουκέτων στην αγορά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενώ παρατηρείται και κλείσιμο ανώνυμων εταιρειών.

Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης οι διαγραφές επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που κλείνουν) είναι περισσότερες κατά 4.000 από αυτές που ανοίγουν, καθώς κάποιες σταματούν οριστικά, κάποιες άλλες μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες και άλλες εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως 22 Μαρτίου διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ωστόσο, τα πραγματικά λουκέτα δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, καθώς πολλές επιχειρήσεις «κατεβάζουν ρολά», χωρίς να το δηλώσουν, καθώς χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία αποτυπώνουν δραστική αύξηση των διαγραφών των επιχειρήσεων και σημαντική μείωση των συστάσεων καινούργιων επιχειρηματικών σχημάτων.

Για πρώτη φορά στην κρίση το ισοζύγιο είναι αρνητικό, δηλαδή οι διαγραφές είναι περισσότερες κατά σχεδόν 4.000.

Αναλυτικότερα, από 1/1/16 έως 22/3/2016 διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις αριθμός κατά 78,08% υψηλότερος σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί στις αρχές του περασμένου χρόνου είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες και επικρατούσε υπέρμετρη αισιοδοξία λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...