Ξεσηκώθηκαν οι πρόσφυγες – Επεισόδια σε Πειραιά, Ειδομένη και Χίο

684254-2496951.jpg

01-04-2016 17:18

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα όσον αφορά το προσφυγικό τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στην περιφέρεια.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τους περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα οι ομάδες προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται σε αναταραχή.

Οι συναρμόδιοι φορείς και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό την πίεση των τοπικών αρχών, επιχειρούν να αποσυμφορήσουν το λιμάνι του Πειραιά και την Ειδομένη την ίδια στιγμή που δημιουργούν κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό εξάλλου συζητήθηκε και στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία και το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας, όπου θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα όσοι πρόσφυγες διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και τον καταυλισμό τα Ειδομένης, αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας ως προς το σκέλος των επανεισδοχών για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας.

Η αποσυμφόρηση του Πειραιά έχει προτεραιότητα προκειμένου να είναι ελύθερο και λειτουργικό πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Η διαδικασία αποσυμφόρησης στον Πειραιά θα είναι εντατική και πιεστική, χωρίς αυτό να σημαίνει τη χρήση βίας. Στόχος θα είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι θα πρέπει να μετακινηθούν από τις άτυπες δομές και να εμπιστευθούν την ελληνική Πολιτεία.

Επίσης συζητήθηκε και το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις ορισμένες από αυτές τις μετακινήσεις (από το λιμάνι του Πειραιά) να γίνουν με βάση την εθνικότητα.

«Καζάνι» ο Πειραιάς

Ένταση επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία 24ωρα όπου έχουν βρει κατάλυμα περίπου 5.500 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων.

Οι πρώτες συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ Αφγανών και Σύρων, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης με πολλούς από τους πρόσφυγες –που ενημερώθηκαν από ομοεθνείς τους- για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας της περιφέρειας να αρνούνται να φύγουν από το λιμάνι.

Ωστόσο μεταφραστές καταβάλουν προσπάθειες από σήμερα το πρωί να τους πείσουν να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

Διαμαρτυρίες στην Ειδομένη

Αναταραχή επικρατεί και στην Ειδομένη. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προγραμματίσει για το πρωί του Σαββάτου παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί, στη γέφυρα, πριν από το χωριό της Ειδομένης.

2496965

Ο κ. Γκουντενούδης ανέφερε επίσης πως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από κατοίκους, και κυρίως τους αγρότες της περιοχής που «χάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν μπορούν να σπείρουν αυτή την εποχή τα χωράφια τους». 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση, στην Ειδομένη βρίσκονται 11.318 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την Χίο στον Πειραιά

Στο λιμάνι της Χίου κατέληξαν οι περισσότεροι από 500 μετανάστες και πρόσφυγες που διέφυγαν από το hot spot του νησιού ρίχνοντας τον φράχτη. Πεζή και συνοδεία αστυνομικών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα και παρά τις προτροπές να κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, κατευθύνθηκαν στο λιμάνι όπου όπως δηλώνουν θα παραμείνουν προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

1

Ας σημειωθεί ότι στο σύνολο τους -οι περισσότεροι είναι οικογένειες συριακής καταγωγής με πολλά παιδιά- έχουν μπει στην Ελλάδα μετά την 20 Μαρτίου, δηλαδή μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και πρέπει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο hot spot μέχρι να αποφασισθεί η τύχη τους.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές του νησιού η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου δεν είναι προβλέψιμη.

Μαχαιρώματα και άγριο ξύλο στο hotspot της Χίου 

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η συνύπαρξη μεταναστών διαφόρων εθνικοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα, αφού για μία ακόμη φορά Αφγανοί και Σύριοι συνεπλάκησαν άγρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το hotspot τα ξημερώματα της Παρασκευής να θυμίζει πεδίο μάχης.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το politischios.gr μεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα τρία άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων οι εμπλεκόμενοι έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους.

Η Αστυνομία προσπαθώντας να εκτονώσει την κατάσταση και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί, επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...