Γαλλία: Μαζική συμμετοχή και επεισόδια στις κινητοποιήσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων (vid)

684018-episodia-gallia.jpg

31-03-2016 22:55

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και σπουδαστές κατέκλυσαν σήμερα (31/3) τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ επεισόδια και συλλήψεις αμαύρωσαν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τις Αρχές, 390.000 άνθρωποι – 1,2 εκατομμύρια διαδηλωτές σύμφωνα με συνδικαλιστικές ενώσεις – συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις, ένας αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από την 9η Μαρτίου όταν διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις με τον ίδιο σκοπό και οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 200.000 και 450.000 ανθρώπων.

Τα συνδικάτα, που απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την 5η και 9η Απριλίου.

«Νομοσχέδιο για την Απασχόληση, είσαι για πέταμα, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους!» ή «1916: βορά των κανονιών, 2016: βορά των εργοδοτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.

«Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποτελεί ένα κακό οιωνό για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ», που έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της αντίθεσης μιας μερίδας του εκλογικού σώματος της Αριστεράς σε αυτή τη μεταρρύθμιση, μόλις 13 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο περιθώριο των κινητοποιήσεων στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών η Ρεν και η Ναντ (δυτικά), η Ρουέν (βορειοδυτικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Λιόν (κεντροανατολικά).

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν μάλιστα χρήση δακρυγόνων για να απαντήσουν στις ρίψεις αντικειμένων στις οποίες επιδόθηκαν νεαροί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αυτή η ημέρα κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν και απεργίες, ακολουθεί την πολιτική ήττα που υπέστη χθες Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποχρεώθηκε να αποσύρει, λόγω έλλειψης πολιτικής συναίνεσης, ένα σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που ανακοινώθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Δυναμικό παρών επιπλέον έδωσαν σήμερα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Προβλήματα καταγράφθηκαν σε περίπου 200 λύκεια όπου είτε παιδιά απέκλεισαν την είσοδο, είτε η διεύθυνσή τους αποφάσισε να μη λειτουργήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους μαθητές και τους καθηγητές από ενδεχόμενα επεισόδια.

«Με αυτόν τον νόμο, ο εργοδότης θα επιβάλλεται στους εργαζόμενους (…) Είναι το μέλλον μας, εναπόκειται σε εμάς να κινητοποιηθούμε τώρα για το μέλλον μας (…), θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει», εξήγησε ο Γκιγιόμ, ένας μαθητής Λυκείου από τη Ναντ.

«Αποδεδειγμένα αυτό το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλει στη απαραίτητη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα γενικεύσει την ανασφάλεια και θα επιδεινώσει τις επαγγελματικές ανισότητες, ιδίως απέναντι στις γυναίκες και τους νέους», καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ ελ Κόμρι, επανέλαβε ότι «ακούει τις ανησυχίες των νέων» και προασπίστηκε έναν «απαραίτητο και δίκαιο νόμο».

Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί αυτή η «έξυπνη, τολμηρή κι απαραίτητη μεταρρύθμιση» δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Σημειώνεται τέλος, ότι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, το μετρό και τις αερομεταφορές, όπου υπήρξαν προβλήματα λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ και ο Πύργος του Άιφελ παρέμεινε σήμερα κλειστός.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...