Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

683230-tsipras.jpg

29-03-2016 19:20

Δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή. 

Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τα κόμματα που δέχτηκαν να γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση, έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως δεν αφήσει να παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι ημέρες τους και οι εγκληματικές ευθύνες τους.

Όπως υποστήριξε πως το σύστημα διαπλοκής όχι μόνο δεν εκάμφθει, αλλά θέριεψε στην περίοδο της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε πως θα της δοθεί η ευκαιρία να δώσει παράσταση ιερής αγανάκτησης. «Νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με ορισμένα μέσα της διαπλοκής. Δεν πρόκειται για αφέλεια, πρόκειται για θράσος και αλαζονεία».

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους που προκάλεσε τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη λέγοντας πως «οι παρεμβάσεις δεν είναι μόνο ή κυρίως πολιτικές, είναι και παρεμβάσεις από την επιχειρηματική ελίτ που εκμεταλλεύεται κέντρα και παράκεντρα επηρεασμού και εξωθεσμικών παρεμβάσεων».

Παράλληλα χαρακτήρισε τη Δικαιοσύνη ταλαιπωρημένο θεσμό προσθέτοντας πως «η πολυνομία και η κακονομία δεν είναι αποτελέσματα ανικανότητας, άγνοιας ή νομοτεχνικής αδυναμίας. Είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για χάος στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφέροντας πως η χώρα μας έχει φτάσει όπως αποδεικνύει διεθνής μελέτη, να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο αναμονής για δίκη σε διεθνές επίπεδο, ενώ ως το 2014, οι εκκρεμείς υποθέσεις στα πρωτοδικεία της χώρας ήταν 340 χιλιάδες. «Ένα χάος που αν δεν είναι σκοπίμως διαμορφωμένο σίγουρα είναι σκοπίμως αφημένο, διότι βόλευε κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα», σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση για αυτή την κατάσταση και για τη διάρρηξη στη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το δικαστικό σύστημα. «Αυτή τη σχέση έχουμε στόχο να αποκαταστήσουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους λειτουργούς που σέβονται τον όρκο τους και μέσα σε αντίξοες συνθήκες επιτελούν με αυταπάρνηση το ρόλο τους. Όλοι αυτοί πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε του βήμα θα έχουν τη στήριξή μας, ηθική, υλική, την τεχνική, την πολιτική. Και όσοι θέλουν να αναπαράξουν τις πρακτικές του παρελθόντος θα μας βρουν απέναντί τους. Επιτέλους σε αυτό τον τόπο να αποδίδεται δικαιοσύνη και αυτή να είναι τυφλή και άτεγκτη, όπως πρέπει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι διεξάγεται ήδη πειθαρχική έρευνα για τις πράξεις και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο αρχείο κάποιες υποθέσεις.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου ο κ. Τσίπρας είπε: «Μιλήσατε για παρέμβαση, επικαλούμενη μια συζήτηση του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Τσατάνη. Ο κ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση; Αλλά και πώς έφτασε η υπόθεση αυτή στην εισαγγελέα Τσατάνη; Με ποια δικονομική πρόφαση αφαιρέθηκαν από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς οι υποθέσεις του κ. Βγενόπουλου; Ποια ήταν η παρέμβαση; Η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού για το ζήτημα περί αρμοδιότητας. Ένα νομικό ζήτημα, ουδόλως αθώο, αφού έχει συγκεκριμένες συνέπειες. Είναι άλλωστε γνωστό ότι για την υπόθεση Βγενόπουλου, έχει εγγράφως διαμαρτυρηθεί ο Κύπριος Υπ. Δικ. με επιστολή του στον κ. Παπαγγελόπουλο.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για θράσος όταν κατηγορούν την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας σειρά παρεμβάσεων:

  • Νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. στο Οργανισμό Σχολικών Βιβλίων και απαλλάχτηκαν οι ποινικές διώξεις των εμπλεκομένων
  • Απαλλάξατε από κάθε ευθύνη τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών για το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων
  • Ανεστάλησαν όλες οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται για οφειλές στο δημόσιο
  • Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ
  • Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης
  • Με το ν. 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το διαβόητο PSI
  • Με το ν. 4141/2013 ανεστάλλησαν οι διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημον. Δεσμεύσεων
  • Με το άρθρο 19 του νόμου 4224/2013 σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα θαλασσοδάνεια. «Το άρθρο 78, ορίζει ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας οι πρόεδροι, τα μέλη ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών για σύναψη δανείων πάσης φύσεως. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε τι είχαν βάλει ως εγγυήσεις για τα δάνεια αυτά; Τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις τους. Δόθηκαν δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Η τροπολογία αυτή, είναι προφανές ότι εμπεριέχει δόλο. Η απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από τις πιθανές τους ευθύνες που δεν δικαιολογείται. Εσείς πέρα από τη χώρα καταφέρατε να χρεοκοπήσετε και τα κόμματά σας. Μπράβο σας που έχετε χρεοκοπημένο κόμμα και θέλετε να συνεχίσετε να χρεοκοπήσετε και τη χώρα. Τα 197 εκατ. του χρέους αφορούν δάνεια από τράπεζες τα οποία έχουν ληφθεί από αυτή την έωλη κατάσταση των δανεισμών με εγγύηση από κρατικές χρηματοδοτήσεις που δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν. Η υπόθεση με τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων σας, δεν μπορούν να κλείσουν μέσα σε μια νύχτα επειδή καταθέσατε τροπολογία που αθωώνει και δίνει ασυλία σε αυτούς που σας τα έδωσαν. Το παιχνίδι αυτό από τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με αίμα του ελληνικού λαού πρέπει να τελειώσει. Είτε τα θαλασσοδάνεια αφορούν τα χρεοκοπημένα σας κόμματα, είτε κάποιους χρεοκοπημένους μιντιάρχες.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για ΜΜΕ που φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει. «Και την ίδια στιγμή, ο λαός και η χώρα πλήρωνε και πληρώνει», είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν με τα κόμματα, αλλά και με τα μιντιακά συστήματα. «Η επιτροπή δεν θα βγάλει πόρισμα “του Αγίου Ποτέ”, αλλά μέχρι τέλη Μαΐου», είπε ο κ. Τσίπρας.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...