Πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό των αστροναυτών λόγω του αυξημένου στρες

341739-aa5194d9e21430f536c96c10cb180143_l.jpg

28-03-2016 8:15

Όσο κι αν η ζωή στο διάστημα είναι μια μοναδική εμπειρία, έχει το δικό της τίμημα για το σώμα ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), οι μισοί αστροναύτες επιστρέφουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αστροναύτης της ESA και γιατρός Αντρέ Κάιπερς, ο οποίος έμεινε έξι μήνες στο διάστημα, «πίσω στη Γη ένιωθα εκατό ετών για μερικούς μήνες».

Μια σειρά από επιστημονικά πειράματα της ESA μελετούν το γιατί συμβαίνει αυτό, με πιο πρόσφατο το Immuno, το οποίο έφερε στο φως εντυπωσιακές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα των αστροναυτών.

Ως βασική αιτία γι’ αυτό θεωρείται το αυξημένο στρες που υφίσταται ο οργανισμός στο διάστημα.

bigstock Astronaut sitting inside Ele 122814818

Το στρες είναι μια αντίδραση του σώματος σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Στρες προκαλεί, για παράδειγμα μια ομιλία σε ακροατήριο, μια τραυματική εμπειρία ή η ζωή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας σε ένα διαστημικό σκάφος μακριά από τη Γη.

Το στρες στο κεντρικό νευρικό σύστημα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ισχύει και το αντίστροφο: Οι άνθρωποι με αγχωτικές εργασίες είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν.

Στο πλαίσιο του πειράματος Immuno, με επικεφαλής τον καθηγητή Alexander Choukèr, το οποίο χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, οι αστροναύτες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για τα δικά τους επίπεδα στρες. Παράλληλα, οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρες μετρήθηκαν μέσω δειγμάτων σάλιου και ούρων. Λήφθηκαν επίσης δείγματα αίματος για την ανάλυση της αντίδρασης των ανοσολογικών κυττάρων στο διαστημικό στρες.

Οι αστροναύτες αποδείχθηκαν πολύ καλοί στην εκτίμηση των δικών τους επιπέδων άγχους, καθώς τα ερωτηματολόγιά τους συμφωνούσαν με τα επίπεδα των ορμονών του στρες που βρέθηκαν στα δείγματά τους.

«Αυτό που ήταν εντυπωσιακό και απρόσμενο», δήλωσε ο καθηγητής Choukèr, «ήταν η διφορούμενη ανοσολογική απόκριση που είδαμε στο αίμα των αστροναυτών. Είδαμε μια υπερβολική αντίδραση, σε συνδυασμό με μια σοβαρή ανοσοκαταστολή σε ορισμένες περιοχές».

«Αυτό που θα δημιουργούσε μια ήπια ανοσολογική απόκριση στο αίμα ενός υγιούς ατόμου στη Γη, φαίνεται να προκαλεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των αστροναυτών να φερθούν χαοτικά, υπερβάλλοντας απέναντι σε μερικές από τις ξένες απειλές», πρόσθεσε. Ο λόγος γι’ αυτήν την υπερ-αντίδραση του οργανισμού είναι άγνωστος.ΠΗΓΗ : Onmed.gr