Εσείς ξέρετε ποιος έχει γράψει το ”Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα”;;;

frefe

25-03-2016 12:21

Η Μακεδονία ξακουστή είναι τίτλος πατριωτικού τραγουδιού για τη Μακεδονία που ακούγεται σε εορτές και εθνικές επετείους και καθιερώθηκε ως ύμνος της Μακεδονίας.

Ο παραδοσιακός «Μακεδονικός χορός» είναι ένα από τα Ελληνικά παραδοσιακά άσματα που η ρίζα τους ξεκινάει από τους Ακρίτες υπερασπιστές του Βυζαντίου. Ο στίχος του είναι γραμμένος σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, ο δε ρυθμός του είναι 2 τετάρτων και χορεύεται σε ρυθμό χασάπικο.

Η Μακεδονία Ξακουστή γράφτηκε μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και τραγουδιέται σε εθνικές επετείους κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα συνήθως πριν τον εθνικό μας ύμνο.

Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, με το πέρασμα του χρόνου τροποποιήθηκαν κάποιοι στίχοι.Έτσι, η φράση που έδιωξες τους Βούλγαρους αντικαταστάθηκε από την που έδιωξες τους βάρβαρους. Υπάρχει επίσης και μια σκωπτική παραλλαγή των στίχων, όχι ιδιαίτερα γνωστή, που θυμίζει τραγούδια που έσωσε η Δόμνα Σαμίου.

Εμβατήριο

Το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή» είναι διασκευή του Μακεδονικού χορού σε στρατιωτικό εμβατήριο που γράφτηκε μετά τους Βαλκανικούς πολέμους.

Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα, που έδιωξες τους βάρβαρους κι ελεύθερη είσαι τώρα!

ήσουν και θα ΄σαι ελληνική, Ελλήνων το καμάρι, κι εμείς Ελληνόπουλα σου πλέκουμε στεφάνι

Οι Μακεδόνες δεν μπορούν να ζούνε σκλαβωμένοι, όλα κι αν τα χάσουνε η λευτεριά τους μένει!

Το διαμαντένιο στέμα σου για βάλε στο κεφάλι, για να σ’ αντικρίζουμε Μακεδονία πάλι! (ή μετγ. περήφανα και πάλι)

Μακεδονόπουλα μικρά τώρα καί σείς χαρείτε, πρωτού καί σείς στά βάσανα, όλου τού κόσμου μπείτε.