Κλινικές Μελέτες: Πολλοί διοικητές στο ΕΣΥ αγνοούν ότι γίνονται στο νοσοκομείο τους…

340540-60a6f17f1d08c008a48e37aa58be3fcb_l.jpg

23-02-2016 14:58

Την ανάγκη για ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον στην Ελλάδα προκειμένου να νοιώσουν ακόμη πιο ελεύθερα οι επιχειρήσεις αλλά και να αυξηθούν παράλληλα οι Κλινικές μελέτες οι οποίες μπορούν να τονώσουν με άμεση ρευστότητα την οικονομία της χώρας, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης σε συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του συνεδρίου «Νοσοκομειακό Φάρμακο» που οργάνωσε την Τρίτη το Health Daily.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός στις Κλινικές Μελέτες με 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, την ώρα που οι Ισπανοί προσελκύουν ένα δις ευρώ και η Κύπρος 85 εκατ. ευρώ. Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι το γεγονός, ότι πολλοί διοικητές νοσοκομείων, δεν γνωρίζουν ότι πραγματοποιούνται στο ίδιο τους το νοσοκομείο Κλινικές Μελέτες, ενώ σίγουρα και το θέμα της έλλειψης εκπαίδευσης, είναι πολύ σοβαρό. Μία κλινική μελέτη αποδίδει στην ελληνική οικονομία 250.000 ευρώ ως άμεση επένδυση, ενώ η συνολική επίπτωση στην οικονομία ανέρχεται στις 500.000 ευρώ. Ο κ. Αποστολίδης επίσης, έκανε μία σύγκριση στο θέμα αυτό, μεταξύ Τσεχίας και Βελγίου κατά πόσο δηλαδή άμεσα και απρόσκοπτα έχουν ανταποκριθεί οι χώρες αυτές στις Κλινικές μελέτες, και πόσο πίσω έχουμε μείνει εμείς.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ότι στην Τσεχία τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η χώρα για μία Κλινική μελέτη, ανέρχονται στο 200%.

Από την πλευρά του ο Javier Urzay επικεφαλής της Farmaindustria Espana (των εκπροσώπων της Ισπανικής φαρμακοβιομηχανίας), αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ισπανία στο κομμάτι της υγείας και του φαρμάκου, μεταρρυθμίσεις οι οποίες τρέχουν εδώ και 4 χρόνια και συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών και των παρόχων υγείας. Το θέμα των καθυστερήσεων είναι καταστροφικό, τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι η Ισπανία κατάφερε να μειώσει τις ημέρες πληρωμής από 500 σε 143. Στην Ελλάδα πάλι, παραμένουμε σταθερά στις 320 περίπου ημέρες (καθυστέρηση πληρωμών στους παρόχους υγείας), όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κάτι δηλαδή λιγότερο από χρόνο.

Για τις κλινικές μελέτες ο κ. Urzay υπογράμμισε ότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομίας , καθώς τονώνουν με πόρους τα νοσοκομεία και την ίδια ώρα, εξοικονομούν πόρους για νέα φάρμακα. Μάλιστα η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα που άλλαξε την νομοθεσία για τις Κλινικές μελέτες.

Νωρίτερα, σε ομιλία της στο συνέδριο, η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου αναφερόμενη στις Κλινικές Μελέτες, επεσήμανε, ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε συζήτηση με τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ, προκειμένου να διαμορφώσει πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τον προσδιορισμό νέου κανονιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες. «Δεν πρέπει να χάνεται στην Ελλάδα ούτε μία κλινική δοκιμή!» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2010 είχε εγκεκριμένες 79 Κλινικές μελέτες, την ώρα που το 2009 το Βέλγιο είχε 599.

DSC 8245ΠΗΓΗ : Onmed.gr

loading...