Προβόπουλος: Επτά χρόνια λιτότητας και ακόμη μιλάμε για Grexit

675358-provopoulos4.jpg

03-03-2016 10:23

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την αναβολή της αξιολόγησης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας ότι «όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα, λειτουργεί υπονομευτικά για την οικονομία».

Μάλιστα ο κ. Προβόπουλος παρομοίασε με «κόλαση» το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή κάνοντας λόγο για εχθρικό κλίμα για τις επενδύσεις.

Ακόμα μιλάμε για Grexit

Μιλώντας στο Σκάι είπε πως «για να κόψει μια κεντρική τράπεζα δραχμές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή το ευρώ, ως σκληρό νόμισμα θα έχει αποσυρθεί από την αγορά. Επτά χρόνια ζούμε στους ρυθμούς της λιτότητας και δεν υπάρχει πρόοδος και μιλάμε ακόμα για Grexit».

Mοιραίος ο Βαρουφάκης

Αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα γινόταν δεκτό το αίτημά του για «κούρεμα» του χρέους, ενώ δήλωσε ότι έγινε απαισιόδοξος, ακούγοντας πως υπουργός Οικονομικών θα γίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Όλοι λένε ότι ήταν μοιραίο πρόσωπο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου

Οσον αφορά την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει για την αύξηση του ελλείμματος και κατέκρινε τις παροχές των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την περίοδο, κάνοντας λόγο για λάθος οικονομική πλατφόρμα.

Ο Λουκάς Παπαδήμος

Εκτίμησε επίσης «εκ του αποτελέσματος» ότι θα έπρεπε να παραμείνει περισσότερο στην εξουσία η οικουμενική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η πρόταση Λεβέντη

Όσον αφορά τις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Προβόπουλος θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία σε μία ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ τον ευχαρίστησε, ωστόσο όπως διευκρίνισε, οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να βρουν τις λύσεις.

«Οι ευθύνες που μας αποδίδουν είναι πράγματι μεγαλύτερες από αυτές που μας ανήκουν, ωστόσο δώσαμε λαβή για να μας χαρακτηρίζουν ξέφραγο αμπέλι», είπε. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να συνδέονται το προσφυγικό με το ζήτημα του χρέους.

Οι κάλπες

Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε ενάντια σε ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι σε άσχημη κατάσταση. Παράλληλα, χαρακτήρισε αδύνατη την έξοδο από την κρίση εφόσον υπάρχει ασυνέχεια στο πολιτικό σύστημα. «Ήμουν έξι χρόνια διοικητής της ΤτΕ και συνεργάστηκα με οκτώ υπουργούς Οικονομικών», εξήγησε.

και η Σένγκεν

Για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν, υπογράμμισε ότι θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τη χώρα γενικότερα, λέγοντας πως «εάν δημιουργηθούν συνθήκες ενάρετου κύκλου, όλα θα γίνουν πολύ εύκολα, αλλιώς θα βράζουμε στο ζουμί μας».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...