Αυτές οι χώρες κινδυνεύουν περισσότερο από τρομοκρατικό χτύπημα – Ποια η εκτίμηση για την Ελλάδα

681555-xartis.jpg

23-03-2016 22:56

Με τον πιο οδυνηρό τρόπο επιβεβαιώθηκε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από μία τρομοκρατική επίθεση.

«Υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατία. Οι επιθέσεις θα μπορούσε να είναι αδιάκριτες, μεταξύ άλλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κόμβους των συγκοινωνιών, αλλά και σε άλλα μέρη που επισκέπτονται οι ξένοι. Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν πολλούς διεθνείς θεσμούς, ενώ τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες πρεσβείες βρίσκονται σε “ευαίσθητες” τοποθεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά το Foreign Office, πριν το χθεσινό (22/3) μακελειό στο Βέλγιο, το οποίο θεωρούνταν μία από τις 40 χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ έχει τέσσερις βαθμίδες για την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος. Στο χάρτη της Telegraph με βάση τις ταξιδιωτικές οδηγίες του Foreign Office, οι βαθμίδες αυτές καταγράφονται με βαθύ κόκκινο (υψηλή), κόκκινο (γενική απειλή), πορτοκαλί (υποβόσκουσα απειλή) και κίτρινο (χαμηλή).

Η Ελλάδα βρίσκεται μάλιστα στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα (επίπεδο 3) σύμφωνα με Foreign Office, το οποίο τονίζει για τη χώρα μας:

«Υπάρχει γενική απειλή για τρομοκρατία και δράσεις πολιτικής βίας. Οι επιθέσεις μπορεί να είναι αδιάκριτες, μεταξύ άλλων και σε μέρη στα οποία συχνάζουν ξένοι. Τα σημαντικότερα βρετανικά συμφέροντα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να επανεξετάζουν τακτικά τα μέτρα ασφαλείας τους».

Παράλληλα, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις με εκρηκτικά και αυτόματα όπλα κατά ελληνικών Θεσμών, εμπορικών κέντρων, ΜΜΕ, διπλωματικών στόχων και της αστυνομίας, το κείμενο μπορεί να επισημαίνει ότι οι Βρετανοί δεν θεωρούνται συνήθως ιδιαίτερος στόχος, προειδοποιεί ωστόσο ότι οι επιθέσεις μπορεί να γίνουν σε μέρη που επισκέπτονται ξένοι πολίτες.

«Θεωρείται ότι υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως σε βάρος βρετανικών συμφερόντων και Βρετανούς πολίτες, από ομάδες ή άτομα που κινητοποιούνται από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση αυτή την εποχή», καταλήγει το βρετανικό ΥΠΕΞ, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που υπάρχει «γενική απειλή τρομοκρατίας».

Εκτός από το Βέλγιο, οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από τρομοκρατικό χτύπημα (επίπεδο 4), είναι η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Στον αντίποδα, οι χώρες που θεωρείται ότι υπάρχει χαμηλή τρομοκρατική απειλή (επίπεδο 1) είναι μεταξύ άλλων η Ισλανδία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία και η Πολωνία.

Περιηγηθείτε στο χάρτη:ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...