Προσφυγικό: Διαμαρτυρίες και απόπειρες αυτοπυρπολισμών ενώ οι ροές… συνεχίζονται

681077-eidomeni.jpg

22-03-2016 16:02

Η απελπισία οδήγησε δύο ανθρώπους σήμερα Τρίτη να επιχειρήσουν να αυτοπυρποληθούν στην Ειδομένη, την ώρα που δεκάδες πρόσφυγες διαμαρτύρονται πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή για τα κλειστά σύνορα. Παράλληλα, ξεπέρασαν τις 52.000 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Δύο άτομα επιχείρησαν σήμερα (22/03) να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο άνδρες περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, όμως παρενέβησαν άλλοι πρόσφυγες και τους εμπόδισαν.

Όμως, η ενέργειά τους αυτή πυροδότησε ένταση στους συγκεντρωμένους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) που άρχισαν να διαδηλώνουν φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Εν τω μεταξύ από το πρωί της Τρίτης πρόσφυγες καταλαμβάνουν μαζικά πλέον τις σιδηροδρομικές γραμμές στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ μπλοκάρουν τη διέλευση οχημάτων από τη σιδηροδρομική διάβαση.

Παράλληλα, σε 52.207 ανέρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

prosfiges.2203

Από αυτούς οι 5.775 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 600. Στην Αττική φιλοξενούνται 13.701, εκ των οποίων οι 4.840 στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονται σε 2.985.

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 29.746 άτομα, από τα οποία τα 13.250 στο camp της Ειδομένης και τα 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Στο Μεταγωγών 150 μετανάστες

Για πρώτη φορά σήμερα πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Εκατόν πενήντα μετανάστες από το Πακιστάν, με το που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το “Blue Star 1” το πρωί της Τρίτης, οδηγήθηκαν σε κλούβες της αστυνομίας, οι οποίες τους μετέφεραν στο Μεταγωγών.

Παράλληλα στη Μυτιλήνη, συνεχίζονται οι συλλήψεις Πακιστανών μεταναστών, οι οποίοι χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προσπαθούν να φύγουν και μάλιστα αεροπορικώς για την Αθήνα.
 
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τελευταίο 24ωρο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης συνολικά εννέα υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι κατά τον καθιερωμένο, από τους αστυνομικούς, έλεγχο των επιβατών πτήσεων με προορισμό την Αθήνα επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Επίσης, συνελήφθη 30χρονος Πακιστανός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν άλλα τρία ταξιδιωτικά έγγραφα, που υποτίθεται ότι είχαν εκδοθεί στην Κω και όπως διακριβώθηκε ήταν πλαστά.

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο γραφείο ασύλου, εν τω μεταξύ, παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των προσφύγων για ένταξη στα προγράμματα μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης καθώς διεκπεραιώνονται 100 με 125 αιτήματα εβδομαδιαίως.

«Η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος ξεκίνησε από τις αρχές Μάρτη και αφορά πρόσφυγες που προέρχονται κατά 90% από τη Συρία και κατά 10% από το Ιράκ. Όλοι τους, βρίσκονται είτε στην Ειδομένη είτε σε στρατόπεδα προσωρινής διαμονής προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προϊσταμένη του περιφερειακού γραφείου Θεσσαλονίκης της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Μουρμουρή.

Οι ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού μέσω skype το οποίο προσδιορίζεται μετά από 2-3 βδομάδες. Οι κλήσεις δε, πρέπει να γίνονται, για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 3.00-4.00 το μεσημέρι και για την οικογενειακή επανένωση, μόνο Πέμπτη 9.00-10.00 το πρωί.

«Καθιερώσαμε συγκεκριμένες ώρες γιατί όλες οι κλήσεις skype πρέπει να γίνονται παρουσία διερμηνέα. Αν δούμε ότι αυξάνονται κατά πολύ, θα βρούμε άλλους τρόπους επικοινωνίας», ανέφερε η κ. Μουρμουρή προσθέτοντας ότι μετά τον χρονικό προσδιορισμό της συνάντησης, οι πρόσφυγες καλούνται, εντός 3 ημερών, να προσέλθουν στο γραφείο και να παραλάβουν το ατομικό δελτίο αιτούντος, με όλα τα στοιχεία τους.

«Στη συνάντηση τους ενημερώνουμε ότι ίσως χρειαστεί να παραμείνουν έως 2 επιπλέον μήνες στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης ενώ για την πορεία της αίτησής τους μπορούν να πληροφορούνται από την Υπηρεσία Ασύλου στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη» διευκρίνισε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...