Συμφωνία ορόσημο: Η Τουρκία δέχεται την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών


04-03-2016 18:56

Να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, την επόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, φέρεται να έχει συμφωνήσει η Τουρκία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Άγκυρα αρνείται πάντως να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Τουρκία είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών, ενώ δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών. Αν και η συμφωνία είναι προκαταρκτική και η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη, οι όροι της θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το σημείο καμπής στην μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπης, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επίσης συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί «κλειδί» για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποιεί ότι οι πόρτες της Ευρώπης κλείνουν για αυτούς που δεν προσπαθούν να γλιτώσουν από διωγμούς: «Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε όλους τους εν δυνάμει παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, απ’ όπου κι αν προέρχονται: Μην έρχεστε στην Ευρώπη».

Για να ενισχύσει την προειδοποίηση αυτή, η Ευρώπη πρέπει να εκκινήσει το σύστημα της επιστροφής των μεταναστών για τους οποίους δεν υπάρχει η προοπτική να εξασφαλίσουν το καθεστώς πρόσφυγα.

Σημειώνεται ότι περίπου 2.000 άνθρωποι την ημέρα φθάνουν στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι Σύροι. Συνολικά 1,2 εκατομμύρια μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης πέρυσι στις χώρες της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι το «ελάχιστο αποτέλεσμα από τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-ΕΕ», που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, συμπληρώνοντας: «Το λιγότερο που ελπίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε είναι η επιτάχυνση της επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών και των οικονομικών μεταναστών».

Απηχώντας τη σκληρότερη στάση του Βερολίνου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης η Τουρκία να μειώσει «σημαντικά» τη ροή των ανθρώπων πριν η ΕΕ υπογράψει συμφωνία για την απευθείας μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην ΕΕ. «Πρέπει να την επαναφέρουμε στο επίπεδο από το οποίο μπορούμε να διακρίνουμε το μηδέν» υποστήριξε ο Ρούτε στην εφημερίδα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει άλλωστε ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια σημαντική μείωση στις ροές και θέλει η Ευρώπη να δεχθεί Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για να αποτρέψει τους μετανάστες από το να διακινδυνεύουν ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι είναι «λάθος να αφήνουμε μόνο την Τουρκία και την Ελλάδα να επωμίζονται τη μεταναστευτική κρίση».

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του Τουσκ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, το δημοσίευμα σημειώνει, τέλος, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντάται σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr