Σταθεροποιείται η επιδημία χολέρας υποστηρίζουν τώρα οι Αρχές στην Αϊτή


25-10-2010 18:02
http://static.doldigital.net/webstatic/E1FA96C3F5193070045A4F8EEF52E429.jpgΕνδείξεις ότι η επιδημία χολέρας στο βόρειο τμήμα της Αϊτής σταθεροποιείται διακρίνουν οι Αρχές… αλλά επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να τηρούν όσο μπορούν τα μέτρα υγιεινής.

Μέχρι τη Δευτέρα, και σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με την επίσημη μέτρηση έχουν χάσει τη ζωή τους 259 άνθρωποι και άλλοι 3.340 έχουν νοσήσει κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην κεντρική πεδιάδα και την επαρχία Αρτιμπονίτ.

Ωστόσο, οι Αρχές δηλώνουν ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μειώνεται. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας δήλωσε μάλιστα ότι «έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα» της επιδημίας, εκφράζοντας ακόμα την πεποίθηση ότι θα περιοριστεί.

Οι υπηρεσίες αρωγής στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην προσπάθεια εκπαίδευσης των Αϊτινών σε μέτρα προστασίας από τη νόσο.

Στους κατοίκους της επαρχίας Αρτιμπονίτ οι Αρχές συστήνουν να μην χρησιμοποιούν το νερό από το ποτάμι Αρμπονίτ γιατί σχεδόν σίγουρα είναι μολυσμένο με το βακτήριο. Ωστόσο, πολλοί το κάνουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της περιοχής είναι ασφυκτικά γεμάτα ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα και σε καθαρό νερό.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, μεγάλος είναι και ο αριθμός όσων ζουν σε παραγκουπόλεις στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για ομάδες του πληθυσμού εξαιρετικά ευάλωτοι στη μόλυνση.

Στην πρωτεύουσα ανιχνεύτηκαν πέντε κρούσματα αλλά οι ασθενείς θεραπεύτηκαν γρήγορα, ανέφεραν οι Αρχές.