Γιατί Ευρώπη και Ελλάδα δεν κατέγραψαν «καθαρή» νίκη στο ΔΝΤ


29-07-2011 6:12
Σε απευθείας σύνδεση με την Ουάσιγκτον ήταν τις τελευταίες ώρες η Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης…Η μάχη που δίνονταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ήταν ιδιαιτέρως σκληρή και βεβαίως αμέσου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, αφού κρίνονταν η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Στο τέλος – και παρά τους πανηγυρισμούς στην Ευρώπη ότι πέρασε η δική της “γραμμή” – αυτό το οποίο επιτεύχθηκε ήταν ένας συμβιβασμός. Δηλαδή, το Ταμείο θα δώσει το παρόν και σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο, η συμμετοχή του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Σχεδόν στο 1/3, σε σχέση με το πρώτο πακέτο βοήθειας.

Το στρατόπεδο των χωρών της Λατινικής Αμερικής, το οποίο ζητούσε να τηρηθεί στάση απόλυτης αποχής, ανεβάζοντας πολύ τον πήχη, κατάφερε να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα, στέλνοντας έτσι μήνυμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ ότι από εδώ και στο εξής τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο εύκολα. Γι αυτό και στις Βρυξέλλες, μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς και την ανακούφιση που αισθάνθηκαν στο άκουσμα της ανακοίνωσης συμμετοχής άρχισαν να κάνουν τις δεύτερες σκέψεις. Κατ αρχήν, αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται είναι ότι θα πρέπει και πάλι η Ευρωζώνη να καλύψει το όποιο χρηματοδοτικό κενό αφήνει πίσω του το ΔΝΤ με την περιορισμένη συμμετοχή του.

Το ποσό το οποίο θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, είναι fix, οπότε κάποιος ή κάποιοι άλλοι, θα πρέπει να συνδράμουν σχετικά. Επίσης, το κλίμα βαραίνει περαιτέρω, ενώ τα περιθώρια αποτυχίας για τη χώρα μας στενεύουν απελπιστικά.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι αν και το β’ πακέτο δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε γ’ πακέτο πολύ δύσκολα θα υπάρξει. Για τον απλό λόγο ότι πλέον τελειώνουν τα λεφτά της βοήθειας ή για την ακρίβεια αραιώνει επικίνδυνα το κλάμπ των προθύμων να τα δώσουν..

newscode.gr