Ο διαστημικός σταθμός ISS θα πέσει στον ωκεανό το 2020


29-07-2011 6:54
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS πρέπει να βιαστείτε. Μετά το 2020, όταν θα έχει παύση η λειτουργία του…

θα οδηγηθεί σε φθίνουσα τροχιά προς τη Γη και θα πέσει στον ωκεανό, για να μην αποτελεί άλλο ένα “διαστημικό σκουπίδι” που θα περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη μας.

Ένα τέτοιο σκουπίδι παραλίγο να συγκρουστεί με τον σταθμό τον προηγούμενο μήνα, αναγκάζοντας το πλήρωμα του σταθμού να φορέσει προληπτικά τις διαστημικές τους στολές.

“Έχουμε συμφωνήσει με τους συνεργάτες μας ο σταθμός να χρησιμοποιηθεί περίπου ως το 202… Μετά θα έχει επιτελέσει τον σκοπό του και θα αναγκαστούμε να τον βυθίσουμε. Δεν μπορεί να μείνει σε τροχιά, είναι πολύ πολύπλοκο, πολύ βαρύ αντικείμενο, και θα δημιουργήσει πολλά σκουπίδια” δήλωσε ο Vitaly Davydov, υποδιευθυντής της διαστημικής υπηρεσίας του Roskosmos

Ωστόσο, αν και μπορεί να μην είναι τόσο ρομαντικό όσο να το άφηναν σε τροχιά, ή να το οδηγούσαν στα βάθη του διαστήματος, η διάρκεια ζωής του σταθμού μέχρι το 2020 θα ξεπεράσει κατά πολύ τους αρχικούς προγραμματισμούς. Η Ρωσία και οι συνεργάτες της, προγραμμάτιζαν να μείνει ο σταθμός σε λειτουργία για 15 χρόνια μετά την εκτόξευση του το 1998. Για τις ΗΠΑ, και την NASA, έχει γίνει αρκετά δύσκολο πλέον να μεταφέρουν αστροναύτες στο σταθμό μετά την τελευταία πτήση διαστημικού λεωφορείου που έγινε νωρίτερα τον Ιούλιο. Η αποστολή του Atlantis STS-135 τερμάτισε μία εποχή πτήσεων 26 ετών για τα διαστημικά λεωφορεία.