Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα “κίτρινα γιλέκα” – Έκλεισαν δρόμους και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις


19-11-2018 21:45

Τα “κίτρινα γιλέκα” συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και έκλεισαν και σήμερα δρόμους και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις!

Οι διαδηλωτές με τον όρο “κίτρινα γιλέκα” βρίσκονται για τρίτη ημέρα στους δρόμου καθώς πάνω από 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε 350 περιοχές της Γαλλία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Αριθμός μικρότερος βέβαια από τους 290.000 διαδηλωτές σε πάνω από 2000 σημεία όλης της χώρας το Σάββατο! Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 183 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, 511 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 17 σοβαρά. Τις κινητοποιήσεις επισκίασε ο θάνατος μιας γυναίκας, μέλος του κινήματος, που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο.

Αν και οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απώθησαν το πρωί τους διαδηλωτές από διάφορα σημεία συγκεντρώσεων, όπως διόδια, πρατήρια καυσίμων, εισόδους αυτοκινητοδρόμων ή εμπορικά κέντρα, τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν στα σημεία αυτά το απόγευμα. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν σε πολλές περιπτώσεις ουρές από τα φορτηγά στα διόδια.

click4more

Τα “κίτρινα γιλέκα” ροκάνισαν κι άλλο τη δημοτικότητα του Μακρόν

Αυτό συνέβη στο Μπορντό, στη γέφυρα του Ακιτέν, έναν από τους βασικότερους οδικούς άξονες στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου το πλήθος των διαδηλωτών έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι με τις δυνάμεις ασφαλείας για να απομακρυνθούν αργότερα από το σημείο.

«Μας έδιωξαν την Κυριακή. Επιστρέψαμε, μας κυνήγησαν τη Δευτέρα, όμως δεν είναι κάτι το σοβαρό, κρατάμε γερά, θα επιστρέψουμε» είπε ένας διαδηλωτής.

Στο στόχαστρο του κινήματος βρέθηκαν και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο, νοτιοανατολικό ή και βόρεια τμήμα της χώρας. Τους αποκλεισμούς επιβεβαίωσε ο όμιλος Total. Εργοδοτικές οργανώσεις προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «του αποκλεισμού της οικονομίας», την ώρα που η δεξιά αντιπολίτευση, όπως και η αριστερά, κάνουν λόγο για μια άκαμπτη κυβέρνηση, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ που διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει «αλλαγή πλεύσης», άκουσε ωστόσο την «οργή» και τον «πόνο» των διαδηλωτών.

«Διανύω 90 χιλιόμετρα καθημερινά και η σύζυγός μου δεν εργάζεται. Ζούμε από τον μισθό μου. Δαπανώ 150 ευρώ για βενζίνη τον μήνα, δεν το αντέχω» δήλωσε ο Φαμπιέν, ένα μέλος του κινήματος. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες: ένα κάλεσμα για τον «αποκλεισμό του Παρισιού» το Σάββατο κυκλοφορεί ήδη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: www.newsit.gr