Σκουρλέτης: Θα προχωρήσει η συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας


19-11-2018 17:46

Στη συμφωνία κράτους και εκκλησίας αναφέρθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης που στάθηκε στην ανάγκη να “γίνουν κάποια πράγματα στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας στη βάση της διακριτότητας των ρόλων».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ μιλώνταςγια τη συμφωνία μεταξύ Αλ. Τσίπρα και αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εκτίμησε «ότι θα προχωρήσει, άλλωστε και η ανακοίνωση που βγήκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού καθιστά ορισμένα πράγματα αρκετά σαφή».

Σε ερώτηση για το αν παραμένει σταθερή η θέση για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε, ότι «εμμένουμε γιατί νομίζω ότι είναι το ελάχιστο αυτό που πρέπει να γίνει. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή συμφωνία “πακέτο”, προβλέπει και το θέμα της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, με δυνατότητα πια, να υπάρχει και μία κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους αυτής της δαπάνης -και μπορεί και πολύ περισσότερο προοπτικά- τουλάχιστον όσον αφορά την πλευρά του ελληνικού κράτους».

Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα και επεσήμανε ότι «η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, που εμπλέκει την Εκκλησία ακόμη και στο θέμα του μακεδονικού ζητήματος και τώρα, πολύ περισσότερο, στο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας, είναι να αξιοποιήσει τις όποιες, θα έλεγα συντηρητικές, παλιές φωνές ακούγονται μέσα στην Ιεραρχία, στο πλαίσιο της δικής της αντιπολιτευτικής και κυβερνητικής τακτικής». Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι γόνιμο αυτό για τον Κυρ. Μητσοτάκη και θα πρέπει, ανεξάρτητα από τις βλέψεις του ίδιου, να μην εμπλέκει την Εκκλησία. «Όποτε έγινε αυτό, γυρίσαμε πίσω», τόνισε.

Σχετικά με την κριτική του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι είναι θλιβερό «για την ίδια τη σημερινή πολιτική παρουσία, τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του ΚΙΝΑΛ αντί να έχει μια στάση αυτοκριτικής, αντί να τοποθετηθεί με ευθύτητα απέναντι στα όσα χαρακτήρισαν το πολιτικό σύστημα να προσπαθεί με ευφυολογήματα και με τέτοιου είδους διατυπώσεις, να πει πράγματα τα οποία το μόνο που δεν δείχνουν είναι μια διάθεση ουσιαστικής αυτοκριτικής για ευθύνες αυτού του χώρου για το πολύ πρόσφατο παρελθόν».

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας διευκρινίζει ότι «δεν έχουμε απευθυνθεί για συνεργασία στην κ. Γεννηματά. Προφανώς μια συνεργασία, για να είναι φερέγγυα, θέλει ακριβώς τέτοιου είδους μετατοπίσεις, έναν επαναπροσδιορισμό στρατηγικής εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και όχι να υιοθετεί, ουσιαστικά, στα λόγια μια πολιτική ίσων αποστάσεων, αλλά στην πράξη να προετοιμάζει το έδαφος μιας νέας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις του κοινωνικού χώρου αυτού του κόμματος» και φέρνει ως παράδειγμα την Αυτοδιοίκηση, όπου «δεκάδες στελέχη αρνούνται αυτή την αντισυριζαϊκή κατεύθυνση που δίνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια ακαμψία την οποία δεν μπορούν να την κατανοήσουν».

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κ. Σημίτη περί «ενοικιαστών», ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι εκφράζει ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το κράτος και την κυβέρνηση οι οποίες «εκθέτουν επαρκώς τον πρώην πρωθυπουργό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ