Οι «κληρονόμοι» και τα «παιδιά του λαού»


16-11-2018 15:59

“Όσο είμαστε εμείς εδώ, παιδεία άλλη για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού δεν θα επιτρέψουμε. Όλοι οι Έλληνες θα είναι ίσοι απέναντι στο υπέρτατο αγαθό της γνώσης”.

Πού βρίσκει ο Τσίπρας το θράσος να λέει με τόσο στόμφο κάτι τόσο υποκριτικό; Γιατί, προφανώς, κληρονόμοι του κ. Τσίπρα είναι τα παιδιά του.

Και δεν αποτελεί μομφή προς τα παιδιά αν κάποιος επισημάνει πως είναι γραμμένα σε ιδιωτικό σχολείο. Αποτελεί μομφή προς τον Τσίπρα.

Γιατί είναι δική του επιλογή να στείλει τα παιδιά του στο συγκεκριμένο σχολείο, όχι των παιδιών. Και είναι δική του επιλογή να δημαγωγεί για “κληρονόμους” και “παιδιά του λαού” ενώ ο ίδιος κάνει πράξη αυτό για το οποίο κουνάει το δάχτυλο.

Ούτε φαίνεται να τον ενοχλεί το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν έχει την ίδια οικονομική δυνατότητα να στείλει τα δικά του παιδιά σε αντίστοιχου κόστους (ή ακόμα και πολύ μικρότερου) ιδιωτικό σχολείο.

Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο, ο κ. Τσίπρας τραβάει κόκκινη γραμμή στα πανεπιστήμια. Και δηλώνει στην τριτολογία του, απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, πως “προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά σχολεία και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.”

Βέβαια δεν επεκτείνεται. Ποια είναι άραγε αυτή η τόσο μεγάλη διαφορά, την οποία βλέπουμε μόνο εμείς σε όλη την Ευρώπη και κανένας άλλος; Γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;

Ίσως να μην μάθουμε ποτέ. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα όμως είναι πως ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δώσει “αξιοπρεπή, σημαντική, ποιοτική δυνατότητα εκπαίδευσης μόνο σε αυτόν τον μαθητή, τον φοιτητή που η οικονομική δυνατότητα του γονιού του είναι ισχυρή.”

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χθες στη Βουλή. Δήλωσε δηλαδή πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αν επιτραπούν, θα δίνουν την μόνη “αξιοπρεπή, σημαντική, ποιοτική δυνατότητα εκπαίδευσης”.

Ίσως τελικά ο κ. Τσίπρας να μην έχει τόσο μεγάλη εκτίμηση στην ποιότητα των κρατικών πανεπιστημίων. Ίσως πάλι να εφευρίσκει ψεύτικους λόγους να σταματήσει μία μεταρρύθμιση που έχει αργήσει πολύ, γιατί δεν θέλει να αποκαλύψει τους πραγματικούς.

Διότι σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί το προφανές: όταν οι γονείς έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα, μπορούν και σήμερα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, και δεν μπορεί κανένας κ. Τσίπρας να τους εμποδίσει.

Απλά τα πανεπιστήμια αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό. Και σε αυτά τα πανεπιστήμια, έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν πολύ λίγοι Έλληνες. Για τους υπόλοιπους, ο κ. Τσίπρας μάλλον αδιαφορεί.