Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: “100 χρόνια από τη γέννησή του”


09-11-2018 20:58

Αφιερωμένη στον σπουδαίο Κρητικό πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ηράκλειο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Σε μήνυμα του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στοιχεία του χαρακτήρα και των προσωπικών πολιτικών αρχών του πατέρα του: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ο πολιτικός κρίνεται στο τέλος της πορείας του. Από το τι άφησε πίσω του και από το τι εξακολουθεί να συμβολίζει… Είχε μια περπατησιά περήφανη, αισιόδοξη και γενναία, και μπαίνει χωρίς αμφιβολία ανάμεσα στους μεγάλους αυτού του τόπου, ανάμεσα σε εκείνους που θέλησαν η Ελλάδα να βαδίσει στο δρόμο της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της προόδου”.

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, είναι δύσκολο να ξεπεράσει τις μνήμες και τα συναισθήματα μιας και όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει: “…Όσο και αν ένα μέγεθος όπως εκείνος κρίνεται αποκλειστικά από την πολιτική διαδρομή του, για μένα είναι πάντα ο πατέρας μου”.

Σύμφωνα με τον γιο και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περισσότερο από όλα ήταν ένα μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και πατριωτικής συνείδησης. Και όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε και διαβάστηκε στην εκδήλωση:

“Ήθελε φυσική και ψυχική γενναιότητα να μπεις στην εθνική αντίσταση και να καταδικαστείς δύο φορές σε θάνατο, τα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Ήθελε πατριωτική συνείδηση για να υπερβείς τα πάθη της εποχής και να παλέψεις για να αποφευχθεί ο εμφύλιος στην Κρήτη.

Ήθελε βαθιά πιστή στην ελευθερία, το να υπερασπιστείς του έργο του μεγάλου Ηρακλειώτη Νίκου Καζαντζάκη, όταν αυτός αντιμετώπιζε επιθέσεις.

Ήθελε πολιτικό θάρρος να λες αλήθειες, συχνά άβολες.

Αλήθειες για την οικονομία που δικαιώθηκαν, αλήθειες για τα εθνικά μας θέματα, κόντρα στο ρεύμα του δημαγωγικού λαϊκισμού.

Ήθελε μεγάλη ψυχική γενναιότητα την ώρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη να μιλήσεις όχι κατά των αντιπάλων σου αλλά για την ανάγκη να προστατευθούν Δημοκρατία και οι θεσμοί”.

Σχετικά με τη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη γενέτειρα του Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ήταν σχέση αγάπης ανεξίτηλη τόσο για τη γη όσο και για τους ανθρώπους. Αγάπη την οποία “μετάδωσε και σε εμάς, τα παιδιά του…

Η έγνοιά του για καθετί που απασχολούσε το νησί μας ήταν μεγάλη. Και οι παρεμβάσεις του για να προχωρήσουν αρκετά θέματα – ακόμα και όταν ο ίδιος είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική – ήταν πολλές…

Προσπάθησε να τη θωρακίσει απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που ήξερε ότι θα αντιμετωπίσει το νησί μας στο μέλλον. Το νερό. Τις υποδομές με βασικότερο το βόρειο οδικό άξονα. Το περιβάλλον. Τη βελτίωση ποιότητας ζωής των Κρητικών…. Είμαστε εδώ για να το συνεχίσουμε. Είμαστε εδώ για να κάνουμε την Κρήτη ακόμα καλύτερη, μια περιφέρεια πρότυπο για όλη την Ευρώπη”.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέθανε σε ηλικία 99 ετών στις 29 Μαΐου 2017.

Πηγή: www.newsit.gr