Χαλκιδική: Εγκαταλελειμμένα δίχτυα "φαντάσματα" ενός τόνου ανασύρθηκαν από ύφαλο κοντά σε αποικία ιππόκαμπων


09-11-2018 17:52

Εγκαταλελειμμένα δίχτυα βάρους ενός τόνου, ανασύρθηκαν από το βυθό στο Στρατώνι Χαλκιδικής σε τρεις καταδύσεις που έκαναν σε ύφαλο κοντά σε μία από τις ελάχιστες αποικίες ιππόκαμπων στην Ελλάδα, μέλη του Ghost Fishing Greece και της Healthy Seas.

Από το Στρατώνι τα δίχτυα «φαντάσματα» θα μεταφερθούν στη ΔIΟΠΑΣ ΑΕ, εταιρία που συνεργάζεται με τη Healthy Seas για τη συλλογή των άχρηστων διχτυών, στη συνέχεια θα καθαριστούν από τη Nofir για να καταλήξουν σε εργοστάσιο της Aquafil, όπου θα μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας νήμα, τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα, όπως μαγιό, χαλιά κ.α. Πάντως, όπως αναφέρει ο Νίκος Καρατζάς, υπεύθυνος της Ghost Fishing Greece, «αν και ο ύφαλος καθαρίστηκε από ένα μεγάλο κομμάτι διχτυού, εντούτοις ακόμα περισσότερο απομένει στο βυθό».

Η ομάδα, που αποτελούνταν από 6 δύτες, απομάκρυνε περίπου το 30% των διχτυών που κάλυπταν το συγκεκριμένο ύφαλο, ενώ λίγο πιο πέρα ένας ακόμα ύφαλος είναι καλυμμένος από δίχτυα, που εκτιμάται ότι βρίσκονται εκεί 3-4 χρόνια και θα αποτελέσει τον στόχο της επόμενης αποστολής των οργανώσεων.

Παράλληλα, με την καταδυτική δράση, η Ηealthy Seas υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στο Βάθος Δίχτυ», στο Πνευματικό Κέντρο Στρατωνίου, για τα παιδιά της κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ