Τραβάνε το αυτί της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία Κασόγκι – video


23-10-2018 21:49

Να δώσει εξηγήσεις για τη δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ζήτησαν απόψε οι 7 Ισχυροί και η ΕΕ από το Ριάντ.

«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν» σχετικά με τη δολοφονία Κασόγκι «αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις» είπαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας της G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, διατυπώνοντας, παράλληλα, τη λύπη τους.

«Η επιβεβαίωση του φόνου» από τις αρχές του Ριάντ «είναι ένα πρώτο βήμα (…), όμως, οι εξηγήσεις που δόθηκαν αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση» τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, όπου απευθύνουν έκκληση για μια έρευνα «ενδελεχή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

«Οι υπεύθυνοι αυτής της δολοφονίας πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Σαουδική Αραβία πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί ποτέ» υπογραμμίζουν οι υπουργοί της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Κομμάτια της σορού του Κασόγκι στον κήπο του σαουδαραβικού προξενείου στην Κων/πολη

Μακάβριες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της δολοφονίας είδαν το φως της δημοσιότητας με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News να κάνει λόγο για μέρη σώματος του δημοσιογράφου που βρέθηκαν θαμμένα στον κήπο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας. Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «έχει γνώση αυτών των πληροφοριών, που είναι βαθύτατα ανησυχητικές».

«Ο εντοπισμός της σορού του Κασόγκι είναι ένα από τα ερωτήματα για τα οποία αναμένουμε μια απάντηση και περιμένουμε επομένως τα αποτελέσματα της τουρκικής έρευνας» συμπλήρωσε.

Reuters: Jamal Khashoggi (α) – σωσίας (δ)

ΕΕ: Πάρα πολλές «σκιές» στην υπόθεση

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε την Τρίτη (23.10.2018) ότι λυπάται, διότι υπάρχουν πάρα πολλές «σκιές» που συνεχίζουν να καλύπτουν τις συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι.

click4more

Κασόγκι: Βρέθηκαν βαλίτσες και προσωπικά αντικείμενά του σε εγκαταλελειμμένο όχημα!

«Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αφήνουν πολλές σκιές» δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για την υπόθεση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ένας συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων πραγματοποιήθηκε, όμως, εμείς γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έκρινε πως έγινε «ένα πρώτο βήμα προς την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών».

«Δεν θέλουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ της ελευθεροτυπίας στη Σαουδική Αραβία, στο σύνολο της περιοχής του Κόλπου και παντού στον κόσμο» τόνισε, ζητώντας να διεξαχθεί «μια ταχεία, ξεκάθαρη και διαφανής έρευνα» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

«Το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον ενός μονάχα δημοσιογράφου, όπου κι αν είναι αυτό, είναι ένα έγκλημα εναντίον της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης, (…) ένα έγκλημα εναντίον όλων μας» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι αντιδράσεις της ΕΕ από τώρα θα εξαρτηθούν από τις σαουδαραβικές αρχές».

Πηγή: www.newsit.gr