Απασφάλισε η ΕΕ για τον προϋπολογισμό στην Ιταλία – Παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο λένε στις Βρυξέλλες.


18-10-2018 20:59

Ο ιταλικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, παρέδωσε στον Ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία την επιστολή που υπογράφουν ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, με αντικείμενο τον κρατικό προϋπολογισμό στην Ιταλία.

Η επιστολή κάνει λόγο για «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους». Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του δημόσιου χρέους στην Ιταλία, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

click4more

Ξεκινά ο “πόλεμος” για τον προϋπολογισμό – Εξηγήσεις ζητά η ΕΕ από…

Ακόμη ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί». Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις». Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου,.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάννι Τρία, τόνισε από την πλευρά του, ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Δηλώσεις είχαμε και από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παρέκκλιση άνευ προηγουμένου», διότι στην πραγματικότητα, «το έλλειμμα θα έφτανε ούτως ή άλλως στο 2% του ΑΕΠ, και κατά συνέπεια, η πραγματική διαφορά δεν ξεπερνά το 0,4%».

Πηγή: www.newsit.gr