"Ασπίδα" Λαγκάρντ για τον πρόεδρο της FED μετά την "επίθεση" Τραμπ


11-10-2018 14:25

“Ασπίδα” σήκωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μετά τα όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα έχει “τρελαθεί” και αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι δεν θα «συσχέτιζε» τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ «με τρέλα», ύστερα από τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η κεντρική τράπεζα, η οποία αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια, «έχει τρελαθεί», όπως μετέδωσε σήμερα το CNBC.

Ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι χάραξης της πολιτικής είναι εξαιρετικά σοβαροί, σταθεροί και σίγουρα επιθυμούν πολύ να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικές πληροφορίες, δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμένουν ανεξάρτητες στη λειτουργία τους.

Ζητά βοήθεια το Πακιστάν

Παράλληλα δήλωσε ότι το Πακιστάν ζήτησε οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές του δυσκολίες.

Η Λαγκάρντ ανέφερε σε δήλωσή της ότι το αίτημα υποβλήθηκε κατά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν Άσαντ Όμαρ και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ταρίκ Μπάζβα στο περιθώριο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί.

«Μια ομάδα του ΔΝΤ θα επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ τις επόμενες εβδομάδες για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για ένα πιθανό οικονομικό πρόγραμμα με τη στήριξη του ΔΝΤ», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Το επίσημο αίτημα υποβλήθηκε ύστερα από την υποτίμηση κατά 7% του εθνικού νομίσματος της χώρας, της ρουπίας, προφανώς από την κεντρική τράπεζα, αφού ο Πακιστανός πρόεδρος Ιμράν Χαν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια να αποκλιμακωθεί η εντεινόμενη κρίση στο ισοζύγο πληρωμών.

Εάν συμφωνηθεί ένα πακέτο, τότε θα πρόκειται για την 13η διάσωση του Πακιστάν από το ΔΝΤ από το 1988. Το Ταμείο δάνεισε στο Ισλαμαμπάντ 6,7 δισεκ. δολάρια το 2013 .

Πηγή: www.newsit.gr