Το 10ήμερο του… διαβόλου για την κυβέρνηση με συντάξεις και Συμφωνία των Πρεσπών


25-09-2018 7:26

Καυτό αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαήμερο για την κυβέρνηση καθώς την άλλη Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα περιλαμβάνει και την περικοπή των συντάξεων καθώς από την Ευρώπη διαμηνύθηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει να διαχειριστεί και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την συμφωνία των Πρεσπών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στην ΠΓΔΜ όποια και αν είναι αυτά.

Οι πληροφορίες που έφτασαν το τελευταίο 24ωρα από τις Βρυξέλλες ότι το θέμα των συντάξεων θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου δημιούργησε στην κυβέρνηση κατήφεια και προβληματισμό καθώς αντιλαμβάνονται την νέα μάχη που έχουν να δώσουν σε επικοινωνιακό επίπεδο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εάν ισχύσουν τα όσα διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες τότε σημαίνει ότι στην κατάθεση του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται και η περικοπή των συντάξεων γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση με την ΝΔ.

click4more

Συντάξεις: Παίζουν καθυστέρηση οι Ευρωπαίοι – Αμετακίνητοι ΔΝΤ και αγορές

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζαν το μέτρο αυτό να μη συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο όμως όπως δείχνουν όλα οι θεσμοί εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί και έτσι μπλοκάρουν τις εξελίξεις.

Άλλωστε η ΝΔ έχει συνδέσει άμεσα το μέτρο της μη εφαρμογής των συντάξεων με τις  εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι από το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Σκοπιανό και το δημοψήφισμα δεν φέρει την αλλαγή του ονόματος και την συνταγματική μεταρρύθμιση στην γειτονική χώρα τότε οι συντάξεις μπορεί να βρεθούν στο κενό…

«Ο χρόνος δεν φτάνει ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις προκειμένου οι περικοπές να μην συμπεριλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Όμως σημασία έχει τι θα γίνει στο τέλος» πρόσθετε αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ισχυρές διεργασίες για αυτό το θέμα.

Στην κυβέρνηση δεν φοβούνται την αντίδραση του ΔΝΤ καθώς όπως λένε ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί τα λάθη του Ταμείου. Ο πρωθυπουργός ρίχνει το βάρος του στην Γερμανία δεδομένου ότι οι εκλογές στην Βαυαρία αναμένεται να επηρεάσουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη. Ούτε μπορεί κανείς να θεωρήσει τυχαίο το άρθρο του πρωθυπουργού στην κυριακάτικη «Βελτ» («WELT AM SONNTAG»), με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας για τις ελληνογερμανικές σχέσεις οπού μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «με την Καγκελάριο Μέρκελ συνεργαστήκαμε στενά για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων. Από κοινού εργαστήκαμε για έναν αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία».

Πηγή: www.newsit.gr