Το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου


15-08-2018 18:44

Δεκαπενταύγουστος, το λεγόμενο και Πάσχα του καλοκαιριού, ο μήνας της Παναγίας, των πανηγυριών, των εθίμων, αλλά και του καλού φαγητού.

Μία από τις μεγαλύτερες νηστείες του χρόνου είναι αυτή του Αυγούστου.

Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο δεν επιτρέπεται φυσικά η κατανάλωση ζωικών προϊόντων και λάδι επιτρέπεται να τρώμε (σύμφωνα με τη Θρησκεία μας) μόνο Σάββατο και Κυριακή. Μπορούμε μόνο να φάμε ψάρι στις 6 Αυγούστου και η νηστεία τελειώνει στις 15 Αυγούστου όπου τρώμε κρέας εκτός αν πέφτει η μέρα αυτή Τετάρτη ή Παρασκευή οπότε τρώμε Ψάρι.

Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία, η Ελλάδα στρώνει τραπέζι που επικεντρώνεται κυρίως στο κρέας- ψητό, φούρνου ή κατσαρόλας -συνοδευόμενο από παραδοσιακές νοστιμιές.

Παραδοσιακά, στις περισσότερες περιοχές της χώρας στο τραπέζι της Παναγίας πρωταγωνιστούν τα ψητά κρέατα. Τρώμε αρνί ή κατσίκι στο φούρνο που όμως είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από αυτό που τρώμε το Πάσχα.

Εκτός από τη νηστεία έχουμε και μια από τις μεγαλύτερες γιορτές. Είναι από αυτές που περίπου γιορτάζει η μισή Ελλάδα. Μαρίες, Δέσποινες, Παναγιώτες και Παναγιώτηδες.