Στα… μαλακά ο Σμπώκος για τα εξοπλιστικά. "Έσπασαν" τα ισόβια


23-07-2018 19:09

Με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον Γιάννη Σμπώκο, πρώην διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου γα την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού Ερμής ΙΙ.

Το Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο, άλλοτε «δεξί» χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου ποινή κάθειρξης 14 ετών με την αναγνώριση των ελαφρυντικών της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και του προτέρου έντιμου βίου.

Στους συγκατηγορούμενούς του, Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών και Νίκο Λεονταρίτη, πρώην στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών, το δικαστήριο επέβαλλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον πρώτο και 14 ετών στον δεύτερο. Πρωτοδίκως ο Α. Κάντας είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη και ο Ν. Λεονταρίδης σε 20.

Οι τρεις κατηγορούμενοι οι οποίοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται στη φυλακή. Και οι τρεις καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ο Αντώνης Κάντας , που το δικαστήριο του αναγνώρισε όπως είχε κάνει και το πρωτόδικο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στον Ν. Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Παράλληλα, το δικαστήριο με την απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις κατηγορούμενος να καταβάλλουν αλληλεγγύως και είς ολοκλήρου αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 25 εκ. ευρώ καθώς και 300.000 ευρώ έκαστος ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Πηγή: www.newsit.gr