Τραμπ απειλεί Ροχανί. "Μην απειλήσεις ξανά τις ΗΠΑ αλλιώς…"


23-07-2018 9:11

Με όλα τα γράμματα κεφαλαία, προφανώς για να εκφράσει και στον γραπτό λόγο την οργή του, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί. Το… ξέσπασμα του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε η “συμβουλή” του Ροχανί να μην παίζει με την ουρά του λιονταριού.

«Προς τον Ιρανό πρόεδρο Ροχανί: Μην απειλήσεις ποτέ ξανά τις ΗΠΑ αλλιώς θα υποστείς συνέπειες σαν αυτές που λίγοι στην Ιστορία όλη έχουν υποστεί. Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θα ανεχθεί τις παράφρονες δηλώσεις σου για τη βία και το θάνατο. Να είσαι προσεκτικός!». Αυτό ήταν το μήνυμα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Με όλα, όλα όμως, τα γράμματα κεφαλαία!

Ροχανί: Κύριε Τραμπ, μην παίζετε με την ουρά του λιονταριού…

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, η προειδοποίηση από τον Χασάν Ροχανί προς τον Αμερικανό πρόεδρο. «Η Αμερική θα πρέπει να ξέρει (…) ότι η μάχη με το Ιράν είναι η μητέρα όλων των μαχών. Κύριε Τραμπ μην παίζετε με την ουρά του λιονταριού, αυτό μόνο λύπη θα φέρει» είχε δηλώσει ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας σε συνάντηση Ιρανών διπλωματών σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Ροχανί τόνισε την Κυριακή ότι εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν, αυτή θα είναι «η μητέρα όλων των πολέμων», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικρατήσει η ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Χασάν Ροχανί – Φωτογραφία αρχείου EPA

Πομπέο: Κυρώσεις σε ανώτατο επίπεδο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν «φοβάται» να επιβάλλει κυρώσεις «στο ανώτατο επίπεδο» στο καθεστώς της Τεχεράνης, το οποίο αποτελεί «εφιάλτη για τον ιρανικό λαό» και δρα σαν «μαφία», είχε δηλώσει νωρίτερα την Κυριακή (22.07.2018) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον μελών της ιρανικής διασποράς στην Καλιφόρνια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θέλει όλες οι χώρες να μειώσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου «σχεδόν στο μηδέν» μέχρι την 4η Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως εάν δεν το κάνουν, θα εκτεθούν στον κίνδυνο να υποστούν αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που θεωρείτο πως θα απέτρεπε την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν και ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επανεπιβληθούν. Ο Μάικ Πομπέο απαίτησε από τον υπόλοιπο κόσμο να ενταχθεί στην αμερικανική εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» και να γυρίσει την πλάτη στο καθεστώς της Τεχεράνης—την ώρα που οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ προσπαθούν παντοιοτρόπως να περισώσουν τη συμφωνία με το Ιράν.

Ο Μάικ Πομπέο – Φωτογραφία αρχείου Reuters

«Θα το πληρώσουν ακριβά»

«Δεν έχουμε τελειώσει», προειδοποίησε ακόμη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αφού υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν ήδη τον Ιανουάριο κυρώσεις στον αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί, επικεφαλής των δικαστικών αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι ηγέτες του καθεστώτος, κυρίως αυτοί που είναι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης», των επίλεκτων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, «και της δύναμης Κουντς», που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, «θα πληρώσουν ακριβά τις αποφάσεις τους», συνέχισε ο Πομπέο στην ομιλία του στην προεδρική βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν, στο Σίμι Βάλεϊ.

Υπό τις παρατεταμένες επευφημίες του κοινού, διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στο Ιράν. Ανακοίνωσε ακόμη την ενίσχυση της αμερικανικής εκστρατείας προπαγάνδας, με τη δημιουργία ενός δικτύου πολυμέσων (τηλεόρασης, ραδιοφώνου, πληροφορικής, στα social media…) που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, στη γλώσσα φαρσί, ώστε «οι απλοί Ιρανοί στο Ιράν και σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό τους». Καθώς επίσης και μέτρα «για να βοηθηθούν οι Ιρανοί να παρακάμπτουν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο».

Αν και από πολλούς θεωρείται ότι ο Πομπέο επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, ο ίδιος επανέλαβε ότι θέλει μόνο «το καθεστώς να αλλάξει σημαντικά τη συμπεριφορά του, τόσο στο εσωτερικό του Ιράν όσο και στο παγκόσμιο σκηνικό», αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ σκληροπυρηνικών και μετριοπαθών δυνάμεων εντός Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Για τον Πομπέο, το Ιράν κυβερνάται «από κάτι που μοιάζει μάλλον με τη μαφία, παρά με κυβέρνηση», κάτι που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δικαιολόγησε επικαλούμενος αυτόν που περιέγραψε ως προσωπικό πλουτισμό των ιρανών ηγετών και τα φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό της χώρας αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ