Κομισιόν: Επαυξημένη Εποπτεία μέχρι το 2022 για Ελλάδα! Ανά τρίμηνο οι έλεγχοι από τους δανειστές.


12-07-2018 12:45

Εως το 2022 αναμένεται να ισχύσει το ειδικό καθεστώς για Ελλάδα. Ανά τρίμηνο οι έλεγχοι από τους δανειστές. Υψηλός χρέος, κόκκινα δάνεια και ανεργία τα μεγάλα μέτωπα για τη χώρα.

Τριμηνιαίες αποστολές των θεσμών και εκθέσεις στη βάση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα υπό αίρεση μέτρα για το χρέος, μετά από απόφαση του Eurogroup, προβλέπει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο ενεργοποιείται από τις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα και «κλείδωσε» σήμερα από την Κομισιόν.

Η χώρα μας θα παραμείνει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως το 2022, όπως προκύπτει από τα κείμενα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε πολλές φορές την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των αγορών και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων. Οι μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις δεναναλύονται διεξοδικά στο συνεπτυγμένο κείμενο για την ενισχυμένη εποπτεία το οποίο ανακοίνωσε η Κομισιόν, αλλά γίνεται παραπομπή στο παράρτημα της απόφασης του Eurogroup της 21 Ιουνίου. Στην ίδια την απόφαση για την ενισχυμένη εποπτεία άλλωστε τονίζεται η ανάγκη ολοκλήρωσης όλων των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος του ESM

Στις τριμηνιαίες αποστολές αξιολόγησης θα μετέχουν Κομισιόν και ΕΚΤ, ο ESM θα ασκεί παράλληλη εποπτεία στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (σε αντιδιαστολή με την ενισχυμένη εποπτεία, η οποία προβλέπεται να λήξει το 2022, το EWS του ESM θα διαρκέσει έως το 2060), ενώ θα συνεχίσει να επιτηρεί την οικονομία και κλιμάκιο του ΔΝΤ.

Μέρος των εκθέσεων που θα συντάσσονται, θα εντάσσεται παράλληλα στο «κανονικό» σύστημα επιτήρησης όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο), δύο φορές τον χρόνο, όμως οι εκθέσεις αυτές θα έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Τα ευρήματα των αποστολών θα είναι αυτά τα οποία θα οδηγούν σε ενεργοποίηση ή ακύρωση των προαποφασισμένων μέτρων για το χρέος.