Κληρώνει σήμερα για το πρόγραμμα της μετά Μνημόνιο εποχής – Οι ημερομηνίες σταθμός για την Ελλάδα το 2018


11-07-2018 6:52

Το ημερολόγιο της κυβέρνησης είναι γεμάτο μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού περιλαμβάνει ημερομηνίες σταθμούς στις οποίες η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στην μετά μνημόνιο εποχή, έτσι ώστε να μην βρει σοβαρά εμπόδια μπροστά της.

Η αρχή γίνεται σήμερα με την ανακοίνωση από την Κομισιόν του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας το οποίο θα είναι πιο ασφυχτικό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια ενώ ρόλο κλειδί θα έχει σε αυτό και το ΔΝΤ το οποίο τέλος του μήνα με αρχές Αυγούστου ανακοινώνει την έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Στην έκθεση αυτή αλλά και στα καλά νέα που θα υπάρξουν από τις αναβαθμίσεις από τις διεθνείς οίκους αξιολόγησης έχει επενδύσει η κυβέρνηση για να κάνει μια πετυχημένη έκδοση στις αγορές.

Μητέρα όλων των γεγονότων αποτελεί η 20η Αυγούστου όπου η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης του ESM με τη χώρα να αλλάζει σελίδα και την κυβέρνηση να προετοιμάζεται να το γιορτάσει δεόντως.

Πριν προλάβουν να τελειώσουν οι πανηγυρισμοί το κουαρτέτο θα ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι ξεκινά ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος που θα είναι καθοριστικός για την τύχη των συντάξεων και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση το 2019 που ήδη βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά.

Οι ημερομηνίες ορόσημο

Σήμερα: Η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα.

12 Ιουλίου: Στη συνεδρίαση του Eurogroup εγκρίνεται το μεταμνημονιακό πλαίσιο και δίνεται το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δις. ευρώ του τρίτου προγράμματος εκ των οποίων τα 9,5 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στο μαξιλάρι ασφαλείας που συνολικά θα ανέλθει στα 24,1 δις. ευρώ.

13 Ιουλίου: Συνεδριάζει το Δ.Σ. του ESM που θα δώσει την έγκριση για την εκταμίευση των 15 δις. ευρώ.

20 Ιούλιου: Το οικονομικό επιτελείο αναμένει άλλη μια αξιολόγηση από τον οίκο Fitch .

Αρχές Αυγούστου: Το ΔΝΤ θα δώσε στη δημοσιότητα την νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα δηλαδή έως το 2032 από «εξαιρετικά μη βιώσιμο» που το είχε χαρακτηρίσει πριν από ένα χρόνο και με αστερίσκους έως το 2060.

20 Αυγούστου: Ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία από τις 21 Αυγούστου και μετά εισέρχεται στο πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας το οποίο συνοδεύεται με όρους και δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

3 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνονται τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Αν η οικονομία αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3 % του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα δοθεί ένα ισχυρό σήμα για τοποθετήσεις από τις αγορές

21 Σεπτεμβρίου: Περιμένει την αξιολόγηση από την Moody’s . Αν βοηθήσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη τότε πιθανό να δούμε διπλή αναβάθμιση από το μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών.

Τέλος Σεπτέμβριου: Αναμένεται ο πρώτο μεταμνημονιακός έλεγχος από το κουαρτέτο (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα εξετασθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προς τη Eurostat για τα δημοσιονομικά και το χρέος του 2018 και το προσχέδιου του προϋπολογισμού του 2019.

1 Οκτωβρίου: Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στο οποίο αναμένεται να αποκαλυφθούν οι φοροελαφρύνσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ ενώ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις περικοπές στις συντάξεις.

Τέλος Δεκεμβρίου: Δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος από τους θεσμούς και ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στις μεταρρυθμίσεις θα εκταμιευθούν τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ που συνολικά ανέρχονται σε 4,8 δις. δις. ή 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.

Του Θανάση Παπαδή

Πηγή: www.newsit.gr