Κοντονής για Τουργκούτ Καγιά: Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνει απεργία πείνας


10-07-2018 17:16

Καμία δικαιοδοσία δεν έχει πάνω στην υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά ο Σταύρος Κοντονής, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του. Ο Καγιά, που είναι κρατούμενος στην χώρα μας, βρίσκεται εδώ και 40 ημέρες σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση του Αρείου Πάγου να τον στείλει “πακέτο” στην Τουρκία, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει πως δεν καταλαβαίνει γιατί υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτήν την δοκιμασία.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ο κ. Κοντονής τόνισε πως «για την υπόθεση αυτή γνωρίζω το διατακτικό και όχι το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Κι αυτό διότι η υπόθεση δεν είναι στα χέρια μου και κακώς δίδεται μια λανθασμένη διάσταση όσον αφορά τη διαδικασία. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει υποβάλει αίτημα παροχής πολιτικού ασύλου. Επομένως οποιαδήποτε διαδικασία εκδόσεως παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ασύλου. Διότι αν του παρασχεθεί πολιτικό άσυλο τότε αυτομάτως δεν τίθεται θέμα έκδοσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε αναφέροντας πως «σωστά οι συνήγοροι του κατέθεσαν αίτημα στην Επιτροπή Ασύλου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Υπάρχει πρώτος και δεύτερος βαθμός, ενώ προβλέπεται και προσφυγή στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί ορισμένοι εμπλέκουν την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης από τη στιγμή που υπάρχει σε εκκρεμότητα αυτή η διαδικασία. Το κάνουν μάλλον εκ του πονηρού.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνει απεργία πείνας»

Ο κ. Κοντονής μάλιστα σημείωσε πως «Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο άνθρωπος υποβάλει τον εαυτό του στην ταλαιπωρία μιας απεργίας πείνας, από τη στιγμή που ο ίδιος έχει υποβάλει το αίτημά του στο ελληνικό κράτος περί παροχής πολιτικού ασύλου. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία της έκδοσης. Τότε θα έρθει ο φάκελος σε μένα σε περίπτωση που απορριφθεί από όλα τα όργανα (διοικητικά και δικαστικά) το αίτημά του.

Συνεπώς, επαναλαμβάνω πως δεν κατανοώ γιατί ο συγκεκριμένος κρατούμενος υποβάλει τον εαυτό του σε αυτή τη δοκιμασία, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα για την υγεία του ενδεχομένως και για τη ζωή του. Θέλω να γίνει αντιληπτό από όλους ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα της έκδοσης γιατί είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου, την οποία ο ίδιος και οι συνήγοροι του επέλεξαν και σωστά να δρομολογήσουν».

Πηγή: www.newsit.gr