Η Σοφία Φώτεινα, δασκάλα γιόγκα, μας μιλά για τη μέθοδο Κουνταλίνι με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Κουνταλίνι, ήσυχη ή σε κίνηση;»


26-06-2018 19:49

Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Τη συναντήσαμε στο 24wro με αφορμή το Σεμινάριο με θέμα: «Κουνταλίνι, ήσυχη ή σε κίνηση;» που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν στην Θεσσαλονίκη και η ίδια μας μίλησε για την συμβολή της στην έκδοση του ομότιτλου βιβλίου και την μέθοδο Κουνταλίνι.

 

cover

 

Δημ.Τσιαούση – Τι σας οδήγησε να εκδώσετε στα ελληνικά το συγκεκριμένο βιβλίο;

Σοφία Φώτεινα – Μεταφράσαμε και εκδώσαμε το βιβλίο «Kundalini, stilled or stirred» στα Ελληνικά με τίτλο «Κουνταλίνι, ήσυχη ή σε κίνηση», γιατί θεωρούμε ότι η Himalayan Yoga Meditation από την οποία γενεαλογία δασκάλων προέρχεται ο συγγραφέας Mahamandaleshwara Swami Veda Bharati, (που όμως ήθελε μόνο να χρησιμοποιεί  σαν χαρακτηριστικό του το disciple of Swami Rama of the Himalayas (μαθητής του Swami Rama των Ιμαλαΐων), επειδή πιστεύουμε πως έτσι θα ακουστεί και μια διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει κουνταλίνι, τάντρα και άλλες έννοιες που ο πολιτισμός μας έχει παρεξηγήσει. Έτσι,  μπορεί ο καθένας, έχοντας όλες τις πληροφορίες να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ο πολιτισμός μας, όντας ιδιαίτερα υλιστικός, δεν έχει τα βιώματα για να αντιληφθεί τις λεπτές πνευματικές έννοιες, για παράδειγμα, αυτήν της θηλυκής και της αρσενικής ενέργειας και τις μεταφράζει μόνο σαν γυναίκα και άνδρας.

 

Δ.Τ. – Σε ποιους απευθύνεται;

Σ.Φ. – Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή τους, ιδιαίτερα στο πνευματικό επίπεδο, παρόλο ότι η έκφρασή της λειτουργίας της κουνταλίνι αφορά στα απλά καθημερινά γεγονότα της ζωής.

 

Δ.Τ. – Εξηγήστε μας με απλά λόγια τι είναι η Κουνταλίνι και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Σ.Φ.  – Η κουνταλίνι είναι η ενέργεια στην οποία οφείλουμε αυτά που σκεφτόμαστε, αυτά που νιώθουμε, αυτά που πράττουμε. Άρα επηρεάζει άμεσα την σωματική και ψυχική μας υγεία. Η κουνταλίνι βρίσκεται «εν ύπνω» στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης.  Σκεφτείτε τι δυνατότητες θα έχουμε όταν την αφυπνίσουμε. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται η καθοδήγηση ενός ικανού δασκάλου.

 

Δ.Τ. – Το ευρύ κοινό την έχει συνδυάσει με τη σεξουαλικότητα. Είναι μύθος αυτή της η ιδιότητα ή απλά δεν είναι η βασική;

 

Σ.Φ. – Είναι μύθος από τους πολύ ελκυστικούς μάλιστα, μια και στην εποχή μας ό,τι έχει σχέση με το σεξ έχει μεγάλη πέραση. Όπως μας εξηγεί ο συγγραφέας στο βιβλίο του, η άσκηση της κουνταλίνι γιόγκα έχει σχέση με την εγκράτεια. Όμως για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση, γιατί όντως αυτή η ιδιότητα συσχετίζεται με κάποιον τρόπο με την σεξουαλική λειτουργία του ανθρώπου, προτείνω να διαβάσουμε το βιβλίο. Θα μου χρειαζόταν ένα τεράστιο άρθρο για να παρουσιάσω εκτενώς τις θέσεις του συγγραφέα, μια και θεωρώ ότι είμαι απλά μαθήτρια που εκπαιδεύομαι για να διακρίνω τις ομορφιές του κόσμου.

 

Δ.Τ. – Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με την επίσκεψη του Swami Ritavan Bharati στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και ένα εντατικό σεμινάριο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

 

Σ.Φ. – Είναι μεγάλη τιμή για το “Himalayan Yoga Meditation of Hellas” αλλά και για την Ελληνική πραγματικότητα, που ο  Swami Ritavan Bharati ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και θα βρίσκεται στο κέντρο μας όπου θα παρουσιάσει αυτό το Σεμινάριο για την Κουνταλίνι που απευθύνεται σε όσους ασκούνται στη γιόγκα αλλά ιδιαίτερα και σε δασκάλους της γιόγκα. Μεταξύ άλλων θα εξεταστούν σε βάθος θέματα όπως

 

  • Η κατανόηση των ιδιοτήτων των ήπιων πρακτικών του διαλογισμού που μεταμορφώνουν-μετασχηματίζουν.
  • Τι σημαίνει ανεβάζω την κουνταλίνι
  • Τι σημαίνει ανοίγουν τα τσάκρα
  • Πώς απαλλασσόμαστε από τα νοητικά μοντέλα της συνήθειας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση από αυτά (moksha)

Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό μπορείτε να δείτε εδώ: www.cafecole.gr.