Πέθανε ο δικηγόρος Χρήστος Γραμματίδης – Η μεγάλη τελευταία μάχη


23-06-2018 14:53

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη στα social media. Ο Χρήστος Γραμματίδης νικήθηκε από τον καρκίνο μετά από πολύμηνη θαρραλέα μάχη.

Ο Χρήστος Γραμματίδης πάλεψε γενναία αλλά δεν τα κατάφερε. Ο γνωστός δικηγόρος έχασε δυστυχώς τη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόλις 36 ετών. Οι συγκλονιστικές αναρτήσεις του μέσα από τον Ευαγγελισμό όπου έδινε τον δικό του τεράστιο αγώνα τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν το απαράμιλλο θάρρος του απέναντι στην αρρώστια που τελικά δεν στάθηκε δυνατό να νικήσει.

Όσοι τον γνώρισαν ξέρουν ότι ήταν ένα πλάσμα λαμπερό. Που δεν έχασε το χιούμορ του ούτε τους τελευταίους μήνες που πάλευε για τη ζωή του. Που πάλεψε με γενναιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η διάγνωση και η μεγάλη μάχη

Ο Χρήστος Γραμματίδης διαγνώστηκε πριν κάποιους μήνες με μη Hodgkins λέμφωμα σταδίου 4, ένα είδος καρκίνου του λεμφικού συστήματος.

Σε συνέντευξή του στο amagi είχε περιγράψει τις σκέψεις του από τη στιγμή της διάγνωσης:

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι δεν με νοιάζει αν θα πεθάνω, αλλά φοβάμαι τον πόνο και την κατάρρευση. Δεν ήθελα να υποφέρω, να γίνω σκελετός και να μην μπορώ να κουνηθώ. Σε σκέψεις περί αδίκου δεν μπήκα ποτέ. Και θα ήταν και γελοίο. Δηλαδή θα ήταν δίκαιο να αρρώσταινε κάποιος άλλος; Υπάρχει δίκαιη αρρώστια; Εφόσον είμαστε θνητοί, παίζουν κι αυτά.

Τουλάχιστον εγώ ζω στη Δύση του 21ου αιώνα, όπου έχουμε φάρμακα και θεραπείες. Αυτός που έχει λέμφωμα στο Μπουρούντι, ξέρω γω, τι να πει για αδικία; (…)

Σήμερα σκέφτομαι ότι με νοιάζει τελικά αν θα πεθάνω. Δεν θέλω, είναι νωρίς. Επιμένω ότι δεν θέλω να γεράσω πολύ, να γίνω ραμολί, αλλά τα 35 δεν μου φτάνουν. Θέλω αλλά τόσα σίγουρα. Δεν φοβάμαι τόσο, εξοικειώνεσαι σιγά-σιγά, αλλά κάποιες στιγμές νιώθω ότι έχω κουραστεί. ’Ντάξει, ανθρώπινο…»

«Χωρίς τη στήριξη που έχω από σύντροφο, οικογένεια, φίλους και γιατρούς, θα είχα πεθάνει ήδη. Δεν έμεινα λεπτό μόνος, δεν με έχουν αφήσει στιγμή. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι αλληλένδετο με το πρώτο: έχω δει στο νοσοκομείο πώς περνάνε αυτήν την αρρώστια οι άνθρωποι που είναι μόνοι. Είναι απάνθρωπο, αβάσταχτο. Μην αφήνετε τους ανθρώπους μόνους. Στο μαζί κρύβεται η αξιοπρέπεια…»

Μαθήματα θάρρους

Με τις αναρτήσεις του στο Facebook μέσα από τον Ευαγγελισμό περιέγραφε την καθημερινότητά του και τη μάχη του με την ασθένεια. Μνημεία αυτοσαρκασμού τα συγκλονιστικά του μηνύματα έδωσαν θάρρος σε εκατοντάδες άλλους ασθενείς και έκαναν τον Χρήστο σχεδόν σύμβολο στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Πριν από λίγες ημέρες είχε ενημερώσει ότι βρέθηκαν νέοι όγκοι στον εγκέφαλο. «Δεν το βάζει κάτω βέβαια η αρρώστια αλλά δεν το βάζει κάτω και ο ασθενής. Δεν είναι και προς θάνατο Θα μου πεις. δηλαδή είναι αλλά μην κολλάμε σε λεπτομέρειες. εμείς το κεφάλι ψηλά» έγραφε σε αυτό του το ποστ…

Δεν σας γράφω νέα από τον ευαγγελισμό γιατί δεν υπάρχουν νέα. Οι μέρες πέφτουν η μια πάνω στην άλλη, ολόιδιες σα χάντρες…

Geplaatst door Chris Gramatidis op Woensdag 13 juni 2018

Ούτε ο καρκίνος δεν μας σταματά. Ήρθε η φίλη μου και μου φέρε το #pride στον ευαγγελισμό. Κι εγώ και η Ρένα #παρούσα

Geplaatst door Chris Gramatidis op Zaterdag 9 juni 2018

Τον Χρήστο Γραμματίδη αποχαιρέτισε μέσω Facebook και ο πολύ στενός του φίλος, συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Είτε βραδιάζειείτε φέγγειμένει λευκότο γιασεμί.(Πασά μου λατρεμένε, αγόρι μου με τη χρυσή καρδιά, θα μας λείψεις φριχτά. Καλό αντάμωμα στην αντίπερα όχθη.)

Geplaatst door Auguste Corteau op Zaterdag 23 juni 2018

Αντίο Χρήστο. Τώρα επιτέλους θα ξεκουραστείς…

Πηγή: www.newsit.gr