Χρυσάνθεμις: “Η επαφή με τον κόσμο είναι κάτι το μαγικό. Ο κόσμος με την αγάπη του είναι αυτός που μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω”


21-06-2018 14:02

της Δήμητρας Τσιαούση

 

Η pop – rock τραγουδίστρια Chryssanthemis ήρθε στο 24wro για μια “μουσική” συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης! Πως πρωτοξεκίνησε την πορεία στο τραγούδι; Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Θοδωρή Μαραντίνη; Τι την ενθουσιάζει στις ζωντανές εμφανίσεις; Στην συνέντευξη που ακολουθεί…

 

 

Πτυχιούχος με κατεύθυνση Ψυχολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και όμως τα βήματα σε οδήγησαν στη μουσική. Μουσική και Ψυχολογία, δυο πεδία που συγκρούονται ή βρίσκουν σημείο επαφής;

Σίγουρα βρίσκουν κοινό σημείο επαφής. Η μουσική είναι ψυχολογία. Για έναν τραγουδιστή δε φτάνει μόνο να ξέρει καλά τη φωνή του αλλά πρέπει  να είσαι σε θέση να τη «διαχειριστεί» σε όλες τις περιστάσεις. Να γνωρίζει καλά τα όρια και τις αντοχές της. Η φωνή είναι ένα ιδιαίτερο όργανο στον κάθε άνθρωπο και η εξοικείωση μαζί της είναι θέμα καθαρά ψυχολογικό. Πιστεύω ότι ο συνδυασμός μουσικής και ψυχολογίας με έχει βοηθήσει πολύ τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα.

 

Πότε ένιωσες ότι είσαι έτοιμη να αφιερωθείς στο τραγούδι επαγγελματικά? Ποιο ήταν το έναυσμα για να ανοίξει ο «ασκός»;

Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα. Θα έλεγα ότι ήρθε φυσιολογικά μέσα από την ενασχόλησή μου με τη μουσική, ήταν ένας συνδυασμός καταστάσεων. Προσπαθώ να κάνω σταθερά βήματα για να έχει μια όμορφη διαχρονική εξέλιξη αυτή η πορεία. Πρώτα με τις σπουδές που ακολούθησα στο μοντέρνο τραγούδι. Αργότερα στα 18, στον εκπαιδευτικό τομέας, ως δασκάλα φωνητικής. Καλλιτεχνικά ως μέλος μπάντας πάντα είχα μουσική δραστηριότητα από παιδί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Ως «solo» καλλιτέχνιδα, στην ελληνική δισκογραφία, ξεκίνησα το 2016 με το πρώτο μου single «Άγγελος της γης». Πάντα μου άρεσε η μουσική στην ουσία της.

maxresdefault

 

Μεγάλες συνεργασίες ήρθαν πολύ νωρίς για σένα. Ονόματα, όπως του Τόλη Βοσκόπουλου και της Φιλανδής σοπράνο TarjaTurunen, αποτελούν ορισμένες φωτεινές συνεργασίες σου σε ζωντανές εμφανίσεις. Τι σε δίδαξαν – διδάσκουν αυτές οι εμπειρίες επαγγελματικά;

Κάθε τέτοια συνεργασία είναι ένα μάθημα ζωής. Ζεις, βλέπεις, νιώθεις πώς νιώθουν και βλέπουν τα πράγματα αυτοί οι πραγματικά τόσο μεγάλοι καλλιτέχνες. Δεν χρειάζεται να σου πουν κάτι. Η στάση ζωής τους είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μπορεί να πάρει κανείς. «Φύλαξα» αυτούς τους θησαυρούς όσο καλύτερα μπορώ και πορεύομαι με αυτά βιώματα για να κάνω αυτό που αγαπώ (τη μουσική) σωστά.

 

Οι live εμφανίσεις βρίσκονται στις επιδιώξεις σου; Τι σε συναρπάζει περισσότερο πάνω στην σκηνή;

Οι live εμφανίσεις είναι πάντα στις άμεσες επιδιώξεις μου. Η επαφή με τον κόσμο είναι κάτι το μαγικό. Ο κόσμος με την αγάπη του είναι αυτός που μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω. Αγαπάω να είμαι πάνω στη σκηνή και να δίνω το 150% του εαυτού μου. Είναι ο τόπος της αλήθειας.. πάνω στη σκηνή δείχνεις την αλήθεια σου και αυτό είναι που θέλει να δει και το κόσμος. Με αυτή την αλήθεια ταυτίζεται. Αν δεν υπάρχει αλήθεια δεν μπορεί να υπάρχει καλλιτεχνική υπόσταση.

 

Στο ευρύ κοινό έγινες γνωστή ως εκπρόσωπος της PopRock μουσικής. Πιστεύεις ότι το συγκεκριμένο είδος ταιριάζει περισσότερο στο στιλ και τα μουσικά σου ακούσματα;

Σίγουρα, ναι. Μου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστώ σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα ακούσματα μου στην πλειοψηφία είναι σε pop – rock αγγλόγωνο κυρίως ρεπερτόριο αλλά έχω ακούσματα και από τη jazz, τη blues, το musical και την κλασική μουσική. To pop – rock στυλ έχει πολλές εκφάνσεις και μπορείς να συνδυάσεις διαφορετικά στοιχεία μέσα σε αυτό.

 

a7ca3fe1-f1d8-4149-a6fe-e0cfc7187913-620x350

Όντας εξαιρετική δασκάλα φωνητικής, όπως έχουμε ακούσει, στις μουσικές σχολές Modern Music Arts, ποια είναι η πρώτη συμβουλή που δίνεις προς τους οιωνεί τραγουδιστές – μαθητές σου;

Τους συμβουλεύω να στηρίζονται καλά στα πόδια τους. Να ξέρουν τα όρια και τις αντοχές τους. Να μην σταματήσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν και να έχουν αυτογνωσία. Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν την αξία της μελέτης της μουσικής. Θέλει κόπο και υπομονή η δουλειά του τραγουδιστή.

 

Η συνεργασία με τον Θοδωρή Μαραντίνη στο τραγούδι «Στα Μισά Του Δρόμου» αγαπήθηκε γρήγορα από το κοινό. Μίλησε μας για αυτήν τη συνεργασία. Πώς προέκυψε;

Προέκυψε μέσω κοινών γνωστών. Είναι η πρώτη μου δισκογραφική συνεργασία με ένα τέτοιο καλλιτέχνη  και είναι μεγάλη μου τιμή. Θαυμάζω πολύ τον Θοδωρή Μαραντίνη σε αυτό που κάνει και  αισθάνομαι πολλή τυχερή που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

 

Ποιο είναι το μουσικό σου ίνδαλμα;

Πολλά!!!Κάποιες από τις αγαπημένες μου καλλιτέχνιδες είναι η Barbra Streisand, η Lara Fabian , η Beyonce  , η Sarah Brightman κ.α.

 

Ποιο ρόλο επιτελεί η μουσική, κατά την γνώμη σου;

Τον πιο σημαντικό! Μας δίνει χαρά, ζωντάνια, μας ταξιδεύει , μας φτιάχνει τη διάθεση. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα κόσμο χωρίς μουσική. Ο μουσικός δημιουργεί και μοιράζεται αυτή τη χαρά της δημιουργίας με τον κόσμο. Αυτή η σύνδεση είναι μαγική!

xrisanthemis-aggelos-tis-gis-mikrofwno