"Στην ατζέντα του ΝΑΤΟ τα Σκόπια". Πανηγυρίζει ο Ζάεφ – "Σιγοντάρει" ο Στόλτεμπεργκ


21-06-2018 0:06

“Το NATO αποφάσισε ομόφωνα να βάλει στην ατζέντα πρόσκληση στην ΠΓΔΜ”, γράφει στο Twitter ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Στην ατζέντα της συνόδου του NATO, στις 11 και 12 Ιουλίου, περιλήφθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης της ΠΓΔΜ στην διατλαντική Συμμαχία. Αυτό ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter, o πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, υποστήριξε πως η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Το οποίο είναι το κύριο όργανο λήψης πολιτικών αποφάσεων στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για ιστορικό βήμα», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Δείτε τις αναρτήσεις του Ζόραν Ζάεφ

Θετικός ο Στόλτεμπεργκ

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, κάθε άλλο παρά αρνητικός εμφανίστηκε στο παραπάνω ενδεχόμενο.

click4more

Σκοπιανό: Κι εσείς Μακεδόνες… κι εμείς Μακεδόνες! [vid]

Κι αυτό διότι εξέφρασε την ελπίδα, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό France 24, ότι θα υπάρξει πρόοδος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επειδή έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

«Η συμφωνία μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας εφόσον οριστικοποιηθεί και εφαρμοσθεί πλήρως και το νέο όνομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θέμα της υποψηφιότητας για ένταξη στον οργανισμό. Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το κάνουμε αυτό» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονικό περιθώριο, ο κ. Στόλτεμπεργκ ανέφερε πως αυτό εξαρτάται από το πότε θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία στα Σκόπια.

Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές συζητήσεις ίσως να μπορέσουν να αρχίσουν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, ή τουλάχιστον να ληφθεί η απόφαση να ξεκινήσουν, εφόσον όλα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιασθεί σε ότι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας και το δημοψήφισμα , αργότερα φέτος.

Πηγή: www.newsit.gr