Οι Ισραηλινοί έπληξαν 25 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας


20-06-2018 10:39

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη περίπου 25 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι καταμέτρησε περίπου 30 εκτοξεύσεις βλημάτων, ορισμένα από τα οποία ήταν ρουκέτες, κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη Λωρίδα της Γάζας προς την κατεύθυνση του Ισραήλ.

Δύο μέλη της Χαμάς τραυματίστηκαν «ελαφρά» σε μια αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με κατοίκους. Δεν αναφέρθηκαν θύματα στο Ισραήλ, παρότι επρόκειτο για μια από τις πιο εντατικές ομοβροντίες από πλευράς παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι νέες εχθροπραξίες εγγράφονται στο κλίμα έντασης στη Λωρίδα της Γάζας, ένα κομμάτι γης ανάμεσα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο.

Διάφοροι παράγοντες σε διεθνές επίπεδο εκφράζουν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα και προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου ξεσπάσματος νέου πολέμου.

Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με την οργάνωση αυτή μετά το 2008. Η τελευταία σύρραξη είχε ξεσπάσει το 2014. Έκτοτε, εφαρμόζεται μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός, η οποία διακόπτεται σποραδικά.

Τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 13.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών από την 30ή Μαρτίου, όταν άρχισαν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Κανείς Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί στα επεισόδια.

Κομισιόν: Το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία

«Το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να μη χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία όταν προασπίζεται τα έννομα συμφέροντά του όσον αφορά την ασφάλεια» απάντησε η Κομισιόν, διά της αντιπροέδρου της και ύπατης εκπροσώπου της, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων και τον τραυματισμό χιλιάδων από ισραηλινά πυρά, πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Φ. Μογκερίνι τονίζει, ότι «η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ιδίως ο θάνατος ανηλίκων, καθώς και δημοσιογράφων και παραϊατρικού προσωπικού, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επανειλημμένη χρήση δυσανάλογης βίας από το Ισραήλ, τα οποία πρέπει να απαντηθούν».

Επίσης, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει καταστήσει σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Στην ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν «καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και στηρίζει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», η επίτροπος απάντησε πως «η ΕΕ έχει παραμείνει ενωμένη στη θέση της ως προς τη λύση των δύο κρατών και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και των δύο κρατών, κατά μήκος των συνόρων του 1967. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 14ης Δεκεμβρίου 2017, επιβεβαίωσε επίσης αυτή την πάγια θέση».

Επίσης, η επίτροπος Φ. Μογκερίνι υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «από τον Ιούνιο του 2009, η ΕΕ έχει αναστείλει τη διαδικασία περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ, αναμένοντας την επίτευξη προόδου όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την εφαρμογή κοινών αξιών».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr