ΠΓΔΜ: Ψηφίζουν… άρον άρον τη συμφωνία στη Βουλή των Σκοπίων


20-06-2018 10:04

Με το Κοινοβούλιο σε αστυνομικό κλοιό υπό το φόβο των επεισοδίων από εθνικιστές που αντιτίθενται στην αλλαγή του ονόματος, η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίζει σήμερα (20.06.2018) άρον – άρον τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδος). Ήδη από χθες, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO, που αντιτίθεται στην συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Ντιμιτρόφ: Καλή για την ΠΓΔΜ η συμφωνία

Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού», έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για τη χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.

Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.

Πηγή: www.newsit.gr