Νότιος Αφρική: Επίθεση με μαχαίρι σε τζαμί – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες


14-06-2018 14:59

Τουλάχιστον δύο νεκροί από επίθεση ενός άνδρα με μαχαίρι σε τέμενος κοντά στο Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική. Νεκρός έπεσε και ο δράστης από πυρά αστυνομικών.

Νέο αιματηρό περιστατικό βίας στη Νότιο Αφρική. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με μαχαίρι σε τέμενος του Μάλμσμπερι, κοντά στο Κέιπ Τάουν. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.

Η επίθεση εξαπολύθηκε έναν μήνα έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό σε άλλο μουσουλμανικό χώρο λατρείας.

Η αστυνομία επενέβη στο τζαμί όταν ενημερώθηκε από τους πιστούς που βρίσκονταν εκεί. Μέσα στον χώρο λατρείας εντόπισε τα πτώματα δύο ανθρώπων που είχαν δεχθεί θανάσιμα πλήγματα από αιχμηρό όπλο.

“Ο δράστης, περίπου 30 ετών, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να παραδοθεί” δήλωσε η Νολογίσο Ρουεξάνα εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. “Αγνόησε το αίτημά τους, προσπάθησε να τους επιτεθεί και έπεσε νεκρός”.

Ο άνδρας τραυμάτισε ακόμη δύο ανθρώπους που έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος. Ένας από τους δύο τραυματίες είναι ο ιμάμης του τεμένους, σύμφωνα με μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι σομαλικής καταγωγής, όπως μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, κάτι που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει.

Το Muslim Judicial Council, μια μουσουλμανική οργάνωση της Νότιας Αφρικής, ανακοίνωσε ότι είναι “βαθιά σοκαρισμένη” από την επίθεση.

“Δεν διαθέτουμε λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν, αλλά ζητάμε από την κοινότητά μας να μην καταλήγει σε συμπεράσματα μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα”, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση στον λογαριασμό της στο Twitter.

Νότιος Αφρική: Κλιμάκωση θρησκευτικής βίας

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε έναν μήνα έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό σε τέμενος του Βέρουλαμ, βόρεια του Ντέρμπαν. Τότε τρεις ένοπλοι είχαν εισβάλει στο τέμενος και σκότωσαν έναν άνδρα, ενώ μαχαίρωσαν ακόμη δύο. Οι δράστες της επίθεσης αυτής εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Το τέμενος του Βέρουλαμ ήταν σιιτικό και αυτό του Μάλμσμπερι σουνιτικό.

“Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνδέουν τις δύο επιθέσεις ή να υπονοούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια”, εκτίμησε ο Νικ Πάιπερ διευθυντής της ινστιτούτου Signal Risk.

Το 1,5% των συνολικά 53 εκατομμυρίων κατοίκων της Νότιας Αφρικής είναι μουσουλμάνοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ