Μαίνεται ο "πόλεμος" ΝΔ – Κυβέρνησης για το Σκοπιανό – "Φέρτε πρόταση δυσπιστίας να πάρετε απάντηση"


13-06-2018 17:54

“Πόλεμος” ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, με αφορμή την συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Με non paper το Μέγαρο Μαξίμου… προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή, για να λάβει ανάλογη απάντηση.

Αφορμή για το nop paper ήταν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, η οποία τόνισε πως ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να υπογράψει την συμφωνία, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του.

Το Μαξίμου σημειώνει πως «η ΝΔ έχει μπερδευτεί. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις.

Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Οι δηλώσεις της Μαρίας Σπυράκη

Νωρίτερα η Μαρία Σπυράκη είχε δηλώσει πως «Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του» απαντά η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ θέλει να απολέσουμε τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης

Οι δηλώσεις αυτές ήταν απάντηση στα όσα είχε πει ο κ. Τζανακόπουλος, που τόνισε πως «στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας» προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση» υπενθυμίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός Εκπροωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και προσθέτει: «Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κ. Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης».

Τέλος ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει, «είναι προφανές ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα».

Πηγή: www.newsit.gr