Τουσκ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τα Δυτικά Βαλκάνια από αυτόν της Ε.Ε


17-05-2018 17:51

Κανέναν άλλον δρόμο για τα Δυτικά Βαλκάνια εκτός από αυτόν της ένταξης στην Ε.Ε δεν “βλέπει” ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με όσα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες , σε διαβούλευση με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπέγραψαν μια κοινή δήλωση 17 σημείων, στην οποία η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να κρατήσει ανοιχτή την προοπτική ένταξής τους σε αυτήν.

Εξάλλου, σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ντ. Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα πως η ΕΕ θα παραμείνει στη συμφωνία, όσο παραμένει και το Ιράν σε αυτήν και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει τα μέσα να αντιδράσει σε περίπτωση που θιγούν τα συμφέροντά της.

Γιούνκερ: Ο χρόνος τελειώνει

«Ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει αύριο κιόλας να τροποποιεί το καταστατικό αποκλεισμού για να συμπεριλάβει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Σκοπός, είπε είναι εφαρμοστεί πριν από την έναρξη των κυρώσεων στις 6 Αυγούστου. «Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε», ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Σχετικά με το θέμα του εμπορίου, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ θέλει απεριόριστη εξαίρεση από τους δασμούς που έχουν προτείνει οι ΗΠΑ. «Αν η ΕΕ λάβει απεριόριστη εξαίρεση από τους δασμούς των ΗΠΑ, τότε είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε συνομιλίες μαζί τους για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν καλύτερα οι εμπορικές μας σχέσεις σε συγκεκριμένους τομείς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή: www.newsit.gr