Νίκος Σακελλαρίου: Ποιος είναι ο πρόεδρος του ΣτΕ που παραιτήθηκε


16-05-2018 15:06

Ο Νίκος Σακελλαρίου σόκαρε τους πάντες όταν το μεσημέρι της Τετάρτης (16.05.2018) με δάκρυα στα μάτια και φωνή που “έσπαγε” από τη συγκίνηση ανακοίνωσε κάτι που όμοίο του δεν έχει ξαναγίνει από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα: την παραίτησή του από την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Μέχρι τη σημερινή παραίτησή του, ο Νίκος Σακελλαρίου ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από τις 28 Οκτωβρίου 2015. Η θητεία του στο Ανώτατο Δικαστήριο τελείωνε στις 30 Ιουνίου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και κατάγεται από το Ξυλόκαστρο. Μένει στην Αθήνα, στο Κολωνάκι, είναι παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης.

Νίκος Σακελλαρίου, η πορεία του στο δικαστικό Σώμα

Ο Νίκος Σακελλαρίου τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή, σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

Το 1977 μπήκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ και τον επόμενο χρόνο, το 2010, ανέλαβε πρόεδρος του Α’ Τμήματος. Στις 30 Ιουνίου κλήθηκε, ως ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων, να καλύψει προσωρινά την θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω συνταξιοδότησης του τότε προέδρου Σωτηρίου Ρίζου. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 επελέγη για την προεδρία του ΣτΕ.

Ο δικαστής που εναντιώθηκε στο χαράτσι της ΔΕΗ και το PSI

Ως δικαστής, ο Νίκος Σακελλαρίου έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα του ειδικού τέλους (σ.σ. το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ) και του κουρέματος ομολόγων (PSI).

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ως πρόεδρος, ματαίωσε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων δικαστών και νομικών.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών. Είναι συγγραφέας πολλών νομικών μελετών. Το 2001 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Άρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας».

Με πληροφορίες από Wikipedia

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr