Βούτσης: Γίναμε μάρτυρες ακόμα μια σφαγής των Παλαιστινίων


15-05-2018 15:36

“Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε τέτοια αιματηρά γεγονότα” δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος με δήλωσή του αποδοκιμάζει τη σφαγή των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα, με τη χρήση άμετρης βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, και δεν μπορώ παρά, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να εκφράσω την πλήρη αποδοκιμασία όλων μας σε αυτές τις μεθόδους», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας την έκθεση γελοιογραφίας «WAR S.A. – ΠΟΛΕΜΟΣ Α.Ε.», στο μετρό Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας, μίλησε για ακραίο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τονίζοντας πως «όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και την υπονομεύουν, προετοιμάζονται και κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις μικρής, μεσαίας, ευρύτερης κλίμακας και αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας».

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε την ανάγκη «να γίνονται σεβαστές από όλους, επί της ουσίας, οι αποφάσεις του ΟΗΕ, να στηρίζουμε έμπρακτα την ειρήνη, την αρμονική συνύπαρξη, τη συνδιαλλαγή και τη συνεννόηση των κρατών» τονίζοντας πως «αυτό αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σε όλα αυτά έχει αναπτύξει, σε γενικές γραμμές, μια σωστή πολιτική για τα θέματα της ευρύτερης σταθερότητας στην περιοχή, πλην όμως, στην πράξη, είτε μπλοκάρονται οι αποφάσεις της, όπως συνέβη χθες με την απόφαση για την παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, είτε υπάρχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή».

Ψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αποδοκιμασία τους εξέφρασαν επίσης τόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη -που κατέθεσε και σχετικό ψήφισμα του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος- όσο και η Αννέτα Καββαδία.

Αφορμή ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών στην ελληνική νομοθεσία.

Στο ψήφισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Ο τραγικός απολογισμός από την επίθεση του στρατού του ισραηλινού κράτους κατά διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβάνει την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και παιδιών, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η διεθνής κοινότητα, είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και θα επιδεινώσει την σταθερότητα στην περιοχή».

«Ασφαλώς χρειάζονται πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΟΗΕ και της ΕΕ και επικράτηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στηρίζουμε την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ», καταλήγει το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής την απερίφραστη και κατηγορηματική καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων.

Παράλληλα, επέκρινε όσους αντιμετωπίζουν «με παραινέσεις και ίσες αποστάσεις» τη δολοφονική αυτή επίθεση όπως είπε, που είχε ως αποτέλεσμα 66 νεκρούς, ανάμεσα τους παιδιά και βρέφη,

«Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Χρειάζεται καθαρή απερίφραστη και κατηγορηματική καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών», τόνισε η κ. Καββαδία.

Πηγή: www.newsit.gr