Τουρκικές εκλογές – CHP: Στηρίζει Ακσενέρ για να βάλει τέλος στην μονοκρατορία.


22-04-2018 19:27

“Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία σαν βουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα τους. Θα μείνουν ως ήρωες που υπηρέτησαν τη Δημοκρατία” είπε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπουλέντ Τεζτσάν, αναφερόμενος στην απόφαση 15 βουλευτών να παραιτηθούν και να ενταχθούν στο Καλό Κόμμα (Iyi Parti), εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018.

 

Η κίνηση αυτή έγινε ώστε το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ να διαθέτει τους 20 βουλευτές, που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που συνιστά προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές. Τα κόμματα με 20 ή περισσότερους βουλευτές αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα να κατεβάσουν υποψήφιους. Μετά την αποχώρηση των 15, το CHP έχει πλέον 116 μέλη στην Εθνοσυνέλευση.

Αξιωματούχοι του CHP διευκρίνισαν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος στον Ερντογάν. «Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία σαν βουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα τους. Θα μείνουν ως ήρωες που υπηρέτησαν τη Δημοκρατία» είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτσάν. «Δεν είναι εύκολο καθήκον. Είναι δύσκολο. Αλλά σε αυτές τις εποχές της μονοκρατορίας είναι που δείχνουν τη δύναμή μας και την ικανότητά μας να εκτελούμε δύσκολα καθήκοντα», πρόσθεσε.

Το κόμματα που ρίχνονται στη «μάχη» των εκλογών

Σύμφωνα με τον κατάλογο που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, δέκα κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Πρόκειται για τα εξής:

AK Parti (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)

BTP (Ανεξάρτητο Τουρκικό Κόμμα)

BBP (Κόμμα Μεγάλης Ενότητας)

CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα)

DP (Δημοκρατικό Κόμμα)

HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών)

İYİ Parti (Καλό Κόμμα)

MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος)

Saadet Partisi  (Κόμμα Ευδαιμονίας)

Vatan Partisi (Πατριωτικό Κόμμα)

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει επίσημα αύριο, Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, και θα διαρκέσει 60 ημέρες.

Πηγή: www.newsit.gr