"Πόλεμος" κυβέρνησης – ΝΔ για τις φρεγάτες του Μακρόν.


20-04-2018 19:15

Οι δύο φρεγάτες που μίσθωσε η Ελλάδα από τη Γαλλία αποτελεί τη νέα αφορμή για κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι φρεγάτες FREMM αναμένονται μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για στήριξη της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Τα υπερσύγχρονα σκάφη θα ενταχθούν άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πέρα όμως από τα οφέλη για την Άμυνα της χώρας, οι φρεγάτες προκαλούν… αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η ΝΔ επικροτεί αλλά με… καρφιά και η κυβέρνηση απαντά με… κάλεσμα για σοβαρότητα!

Τι λέει η ΝΔ για τις φρεγάτες

Θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας χαρακτηρίζει η ΝΔ τη μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία, προτάσσοντας όμως «τέσσερα εύλογα ερωτήματα» και ζητώντας από την κυβέρνηση να ενημερώσει αναλυτικά και να απαντήσει.

click4more

FREMM: Oι φρεγάτες που μας στέλνει ο Μακρόν – ΒΙΝΤΕΟ

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι, για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής» τονίζει η ΝΔ η οποία και παραθέτει την απάντηση που είχε δώσει για την αντίστοιχη συμφωνία που είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία το 2013 ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ στις 16/92013.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει το 2013: «Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία.

Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες, αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Απάντηση Μαξίμου

Λίγο αργότερα, ήρθε και η απάντηση από… Μαξίμου μεριά. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει: «Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Click4more: Τέσσερις φ ρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό – Τι προβλέπει η συμφωνία

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών».

Πηγή: www.newsit.gr