Εντυπωσιακές εικόνες στη Δραπετσώνα – Άσκηση της Πυροσβεστικής για σεισμό


20-04-2018 17:29

Την Παρασκευή 20 Απριλίου, άσκηση αντιμετώπισης φυσικής καταστροφής – σεισμού, με την κωδική ονομασία: «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2018», στον χώρο του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων Δραπετσώνας, στον Πειραιά.

Η άσκηση προέβλεπε τη μερική κατάρρευση του εργοστασίου με εγκλωβισμό ατόμων, συνέπεια φυσικής καταστροφής – σεισμός και ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς σε χώρο του κτιρίου.

Αναλυτικότερα, στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων Δραπετσώνας, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως προσωρινό κατάλυμα αλλοδαποί, υπήρξε μερική κατάρρευση, λόγω σεισμού, με εκδήλωση πυρκαγιάς σε χώρο του υπερυψωμένου ισογείου, από αυτοσχέδιες εστίες παρασκευής φαγητού και θέρμανσης.

Στον χώρο αυτό απεγκλωβίζονται και απομακρύνονται δύο άτομα που εντοπίστηκαν, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες κατάσβεσης και ζητούνται ενισχύσεις από όμορους Πυροσβεστικούς Σταθμούς, την 1η Ε.Μ.Α.Κ. και άλλους συναρμόδιους φορείς.

Παράλληλα με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, διεξάγεται και επιχείρηση διάσωσης στον 1ο όροφο, δύο εγκλωβισμένων ατόμων, και ταυτόχρονη διαβροχή στον ισόγειο χώρο, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά. Έρευνα γίνεται και στον ημιυπόγειο χώρο του κτιρίου που έχει υποστεί μερική κατάρρευση, από την διασωστική- κυνοφιλική ομάδα της Ε.Μ.Α.Κ η οποία εντοπίζει στα ερείπια ένα εγκλωβισμένο εν ζωή άτομο και ακολουθεί απεγκλωβισμός και απομάκρυνσή του.

Οι ενέργειες ολοκληρώνονται με την απομάκρυνση τριών φιαλών υγραερίου 16 lit και εν συνεχεία, σε περαιτέρω έρευνα μέσα στα ερείπια του κλιμακοστασίου που υπέστη κατάρρευση, εντοπίζεται άλλο ένα άτομο το οποίο απομακρύνεται με ασφάλεια.

Ακολουθήθηκαν όλα τα επιχειρησιακά στάδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως αναγγελία συμβάντος, άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων του τομέα ευθύνης, κλιμάκωση αποστολής οχημάτων από όμορους Πυροσβεστικούς Σταθμούς καθώς και της διασωστικής και κυνοφιλικής ομάδας της Ε.Μ.Α.Κ., και επιπλέον συνδρομή Φορέων, Υπηρεσιών και Αρχών.

Στόχος της άσκησης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕ.ΠΥ.Δ.), με επικεφαλής τον Διοικητή της Υποστράτηγο ΠΣ Αχιλλέα Τζουβάρα, ήταν η εξάσκηση του προσωπικού της στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, η διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ασκούμενου προσωπικού και του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού με τις υπόλοιπες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τους 3ο και 4ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Πειραιώς, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» σε συνεργασία με το Ε.Σ.Κ.Ε., την Υγειονομική Υπηρεσία του Π.Σ. με ένα ασθενοφόρο, το Πυροσβεστικό Συνεργείο, την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα-Ελ. Ακτοφυλακή, το Ε.Κ.Α.Β., τον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και τον ΟΑΣΠ. Τις δυνάμεις πεδίου συντόνιζε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιώς Αρχιπύραρχος Ιωάννης Σταμούλης. Το κτίριο όπου διεξήχθη η άσκηση παραχωρήθηκε από τον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μιλή

Πηγή: www.newsit.gr