Σεντένο: Απόλυτη εφικτή η επιτυχής "έξοδος" της Ελλάδας τον Αύγουστο


20-04-2018 17:15

“Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος” δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Στη συνέντευξή του στο CNBC συμπλήρωσε «αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες» και πως «η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο».

Κατά την άποψη του προέδρου του Eurogroup, «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια».

«Εφικτή η έξοδος τον Αύγουστο»

«Είμαστε σε καλή θέση να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων και στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε ότι η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις δυσκολίες.

Θεωρούμε ότι η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο. Εκκρεμούν ακόμη λίγα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και εργαζόμαστε με όλους τους θεσμούς για να φθάσουμε σε συμφωνία.Έχω την αίσθηση ότι η πιθανότητα να κλείσουμε τις διαφορές είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Έχει επενδυθεί πολιτικό κεφάλαιο σε αυτά τα ζητήματα και οι δύο πλευρές είναι πολύ προσηλωμένες στην επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε.

Συμπλήρωσε πως «όλοι έχουν συμφέρον να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και να επιτύχει το νέο οικονομικό μοντέλο που απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα έχουν λίγο-πολύ διευθετηθεί. Τώρα πρόκειται να ασχοληθούμε με την πολιτική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ελληνική κοινωνία να αναλάβει πλήρως την ιδιοκτησία της όλης διαδικασίας. Το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας, έχοντας υπόψη μου το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είναι να μπορεί η διαδικασία αυτή να επιβεβαιώνεται στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να το πετύχει».

«Βλέπουμε» για το ΔΝΤ

Σχετικά με το αν το ΔΝΤ θα διαδραματίσει ρόλο στην Ελλάδα μελλοντικά τόνισε πως «υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτό. Θεωρούμε πως αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις -και εργαζόμαστε για να υπάρξουν- τότε το ΔΝΤ μπορεί να εξακολουθήσει να σχετίζεται με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό -και αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να εκπέμπουμε στην ελληνική κοινωνία- να αναλάβουν οι ελληνικές αρχές την ιδιοκτησία των μέτρων που θα απαιτηθούν για να βαδίσει η Ελλάδα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ανάπτυξης που θα συνδυάζεται με δημοσιονομική πολιτική που θα εγγυάται πρόσβαση στις αγορές και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα».

Πηγή: www.newsit.gr