Κινδυνεύει να κλείσει η αιματολογική κλινική της Αλεξανδρούπολης


16-04-2018 18:31

Μέσα από μια ανακοίνωση του διευθυντή της αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσει, μετά από 31 χρόνια λειτουργίας, η αιματολική κλινική του Πανπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης…

Είναι η μοναδική σε  ολόκληρη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης που εξυπηρετεί χιλιάδες συνανθρώπους μας οι οποίοι πάσχουν από λευχαιμία και άλλους σοβαρούς καρκίνους του αίματος.

Στην ανακοίνωση του διευθυντή της αιματολογικής κλινικής του ΠΓΝΑ και Καθηγητή Αιματολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννη Κοτσιανίδη, κατονομάζεται ως βασικός υπεύθυνος του πιθανού κλεισίματος της πολύτιμης κλινικής και του κινδύνου που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας, ο κ. Πλωμαρίτης που αποφάσισε αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν ή να υπάρξει στοιχειώδης συννενόηση με τον διευθυντή της κλινικής, να αποσπάσει μια από τους δύο Επιμελητές ειδικούς Αιματολόγους στο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης και μάλιστα «στα… μουλωχτά, μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα».

Κι όλα αυτά έγιναν την στιγμή που η αιματολογική κλινική είναι υποστελεχωμένη και αντί να ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς, όπως έχει επανελειμμένα ζητηθεί ώστε να συνεχίσει να προσφέρει απρόσκοπτα υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους σκληρά δοκιμαζόμενους ασθενείς από βαριές αιματολογικές ασθένειες, αποδυναμώνεται για να ενισχυθεί ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως διαβάζουμε στο evros-news.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Σλύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε ήδη παρέμβαση του Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, μετά την ανακοίνωση του κ.Κοτσιανίδη, αφού δημιουργείται πολύ σοβαρό πρόβλημα με το πιθανό κλείσιμο της αιματολογικής κλινικής, που καλύπτει μια περιοχή 600.000 κατοίκων. Ήδη κλήθηκε για να καταθέσει τις απόψεις του και να ενημερώσει για τις διαστάσεις του θέματος, ο Διευθυντής της κλινικής  Ιψωάννης Κοτσιανίδης, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Διοικητή του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης Δημήτρη Αδαμίδη. Προφανώς θα κληθεί και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ.Πλωμαρίτης…

«Για πρώτη φορά μετά από 31 συναπτά έτη λειτουργίας της, η Αιματολογική κλινική του ΠΓΝΑ, η μοναδική Αιματολογική κλινική σε ολόκληρη την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης, κινδυνεύει να κλείσει, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας με λευχαιμία και άλλους αιματολογικούς καρκίνους.

Εκεί οδηγεί η αιφνίδια απόσπαση της μίας από τους μόλις δύο επιμελητές ειδικούς Αιματολόγους της κλινικής χωρίς να αντικατασταθεί, από τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ. Η εν λόγω ιατρός μετακινήθηκε στο ΑΝΘ Θεαγένειο Θεσσαλονίκης καταμεσής της Μεγάλης Εβδομάδας, αφήνοντας ακάλυπτη την Αιματολογική κλινική και έκθετους τους χιλιάδες ασθενείς της. Η μετακίνηση της εν λόγω γιατρού έγινε εντελώς απροειδοποίητα και χωρίς να προηγηθεί καμία συνεννόηση με τον διευθυντή της Αιματολογικής κλινικής.

Μάλιστα η εν λόγω γιατρός είχε ήδη ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα εφημεριών και εξωτερικών ιατρείων της κλινικής για το μήνα Απρίλιο, με αποτέλεσμα να η αιφνιδιαστική της απόσπαση να δημιουργεί άμεσο και επείγον πρόβλημα. Η δε αιτιολόγηση της μετακίνησης, κατά τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, ήταν οι «υπηρεσιακές ανάγκες» του ΑΝΘ «Θεαγενείου», οι οποίες όμως, όχι απλά δε τεκμηριώνονται, αλλά ούτε καν αναφέρονται στο έγγραφό του.

Σημειώνεται πως εδώ και 2 χρόνια ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής έχει επανειλημμένα ενημερώσει εγγράφως τόσο τη διοίκηση του ΠΓΝΑ, όσο και τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η σοβαρή υποστελέχωση της κλινικής για τους πολυάριθμους ασθενείς της περιφέρειας, πολλοί από τους οποίους πάσχουν από βαριούς αιματολογικούς καρκίνους. Αντί όμως της τόσο αναγκαίας πρόσληψης ειδικών Αιματολόγων στη μοναδική Αιματολογική κλινική μιας ολόκληρης περιφέρειας, ο διοικητής της ΥΠΕ την «επιβραβεύει», αποδεκατίζοντας ακόμα περισσότερο το προσωπικό της και οδηγώντας σε θεραπευτικό αδιέξοδο  τους πολυάριθμους τωρινούς και μελλοντικούς ασθενείς της, οι οποίοι στην περίπτωση κλεισίματος της κλινικής θα πρέπει να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη για χημειοθεραπείες! Μήπως στα μάτια της 4η ΥΠΕ το τριτοβάθμιο νοσοκομείο του τόπου μας μετρά λιγότερο και από ένα απλό παράρτημα αυτών της Θεσσαλονίκης;» αναφέρει ο κύριος Κοτσιανίδης…

Πηγή: evros-news